Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Nina Wormbs står vid sin cykel med cykelhjälm i handen.

NYHET

Nina Wormbs ny krönikör i Curie

Så länge hon kan minnas har hon varit intresserad av språk och historia. Nina Wormbs är docent i teknik- och vetenskapshistoria vid KTH och forskar om teknikens idéhistoria och människors tro om vad den kan åstadkomma. På sin lediga tid gillar hon att baka och handarbetar gärna.

Vad forskar du om?
Jag är teknik- och vetenskapshistoriker och forskar om teknisk förändring och framför allt vad man tror om teknik och dess förmåga att åstadkomma saker. Det är en sorts teknikens idéhistoria, som också är mycket materiell. Jag har mest ägnat mig åt kommunikationsteknik och framför allt under 1900-talet, men jag är också intresserad av den samtida digitaliseringen och processer som rör klimatförändringen och hur den analyseras, förstås och medieras.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av språk och historia. När jag läste teknisk fysik på KTH gick jag alla kurser man kunde gå på det som då var Avdelningen för teknik- och vetenskapshistoria. Och på den vägen är det.

Vad gör du helst när du är ledig?
Alltför många saker är jag rädd. (Kanske är jag för lite ledig? Eller för mycket!) Jag är nog allmänt pysslig och vill gärna försöka förbättra och organisera, men jag gillar också att baka och jag handarbetar gärna. Film är kul, gärna på bio. Lägga pussel eller spela mah-jong ger också en sorts lugn som en otålig själ kan längta efter. Jag är för lite i skogen, men när jag är det mår jag bra.

Vad läste du senast?
Julian Barnes, Känslan av ett slut.

Vad tänker du skriva om?
Det blir nog både min och andras forskning, förmodligen ofta i relation till ganska aktuella saker inom politiken eller kulturen.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Mitt skäl att börja blogga för nu ganska länge sedan var delvis att ta mig tid till att formulera en ståndpunkt. I ett hektiskt akademiskt liv får sådant inte alltid plats, men nu ser jag fram emot att prioritera det och skrivprocessen som det inbegriper.

Läs krönikor av Nina Wormbs i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 23 augusti 2023

Pernilla Wittung-Stafshede

Chalmers jämställdhetssatsning Genie skulle förändra universitetet. Förväntan var hög. Och visst hände bra saker. Men problemen hopade sig. Professor Pernilla Wittung-Stafshede ber...

Debatt 8 juni 2023

Bri Gauger, Heba Allah Khalil, Liane Thuvander

Gästforskarprogrammet Genie är ett viktig led i Chalmers jämställdhetsarbete. Men avsaknaden av ett centralt stödsystem för mottagande innebar för oss så mycket obetalt merarbete a...

Nyhet 3 maj 2023

Lisa Kirsebom

Medan 15 procent av männen fick sin ansökan beviljad gällde det bara 10 procent av kvinnorna – så såg det ut när Vetenskapsrådet delade ut projektbidrag inom utbildningsvetenskap 2...