Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Patrik Hall.

Patrik Hall är intresserad av makten i det moderna samhället. Foto: Privat

NYHET

Patrik Hall ny krönikör i Curie

Han är intresserad av osynliga maktstrukturer och skriver om allt från byråkrati till varför man i Sverige går i taket över konstnärers beteende. Patrik Hall är docent i statsvetenskap vid Malmö högskola och forskar om organisations- och förvaltningsfrågor.

Vad forskar du om?
Statsvetenskap, speciellt med inriktning mot organisations- och förvaltningsfrågor.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag är intresserad av makten i det moderna samhället, speciellt osynliga maktstrukturer. Och hur organisering används för att utöva makt. Jag har också lätt att bli upprörd över den överdrivna byråkratisering som vårt samhälle lätt hamnar i.

Vad gör du helst när du är ledig?
Skådar insekter.

Vad läste du senast?
Väinö Linna, Högt bland Saarijärvis moar.

Vad tänker du skriva om?
Främst om vad som faller mig in i stunden. Men det kan handla om allt från populärvetenskapliga betraktelser om den byråkrati som vi alla älskar att hata men som vi ändå hela tiden vill se mer av, eller vilken undanskymd roll lokal- och regionalpolitiken har trots att nästan allt viktigt i Sverige sker på lokal och regional nivå, till varför man i Sverige går i taket över konstnärers beteende eller att myndighetsanställda tar ett glas vin men samtidigt struntar i enorma slöserier med skattebetalarnas pengar.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Har svårt att säga detta på förhand, brukar inte ta ut saker i förskott.

Läs krönikor av Patrik Hall i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 9 september 2024

Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.

Nyhet 9 september 2024

Redaktionen

Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin frit...

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...