Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Den digitala distraktionen

Det finns många olika saker som oroar den moderna människan, men ett av de främsta orosmomenten är att allt går snabbare nu. Vi hinner inte med oss själva, vi har snabbmat och scrollar istället för att läsa, vi sms:ar istället för att prata, vi mejlar istället för att skriva brev, skriver Mathias Klang.

När juristerna Warren och Brandeis skrev om behovet att skydda vårt privatliv, argumenterade de:

The intensity and complexity of life, attendant upon advancing civilization, have rendered necessary some retreat from the world… but modern enterprise and invention have, through invasions upon his privacy, subjected him to mental pain and distress, far greater than could be inflicted by mere bodily injury.”

Trots att många argumenterar att våra moderna, intensiva och komplexa liv är skadliga för oss är det viktigt att påpeka att texten ovan var skriven 1890, eller 76 år före den första färg-tv-sändningen i Sverige, drygt 100 år före jag fick min första mobil, 114 år före Facebook, och 120 år före vi såg en Ipad.

Oron inför kommunikationshets, rädsla för att missa något, och känslan av att allt var enklare, bättre förr är inget nytt. I vår oro så har olika rörelser utvecklats. Vi ska lära oss mindfulness för att uppleva nuet, utöva slow food för att måltider ska avnjutas på riktigt och nu ska vi även ägna oss åt slow reading.

Slow Books kommer som en reaktion mot skärmkulturen. Vi läser alltmer via skärmar, inte bara e-böcker men mejl, bloggar, hemsidor, pdf-filer mm. Läsandet är numera starkt kopplat till en mer eller mindre flimrande skärm.

E-böcker är underbara! Ingen bokhylla att damma av, mindre pappersluntor att släpa runt, och framför allt ett obegränsat bibliotek enkelt tillgängligt med bara några knapptryckningar. Sugen på att läsa Fröken Julie? Ladda ner den gratis och enkelt från Projekt Runeberg – mycket enklare än att hämta den från biblioteket, och absolute billigare än att köpa den.

Men något saknas. Forskning visar att vi minns mycket mindre av de texter som vi läser via skärmar. Dessutom ökar skärmläsning vår benägenhet till distraktion – självklart ska jag läsa Strindberg, ska bara kolla Twitter först. Den digitala distraktionen är ett av vår tids svåra problem. Vi har så mycket ”ska bara” inbyggd inom oss och våra smarta mackapärer stödjer detta, de profiterar på detta. Därför är det lättare att spela på en app, tumma på en skärm, ögna igenom en feed – istället för att läsa en text.

Slow-rörelsen är en motpol till detta. Att ägna sig åt en sak, utan distraktion är en konst som vi måste konstant öva på.

The Atlantic: A Slow Books Manifesto Länk till annan webbplats.

The Wall Street Journal: Read Slowly to Benefit Your Brain and Cut Stress Länk till annan webbplats.

Projekt Runeberg skapar elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur som är fritt tillgängliga över internet. Länk till annan webbplats. 

Mer om skribenten

  • porträttbild Mathias Klang

    Gästforskare

    Han skriver om teknikens roll i vår kommunikation och för vårt samhällsengagemang. Mathias Klang forskar om digitala rättigheter och intresserar sig bland annat för demokrati, open access, etik och sociala medier.

Relaterat innehåll

Nyhet 22 maj 2023

Redaktionen

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings u...

Krönika 22 maj 2023

Den offentliga debatten präglas ofta av att motståndaren framställs som mindre begåvad. Men vi har mycket att vinna på att se våra politiska motståndare som jämlikar, menar Julia A...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...