Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Att bli rik är inte så roligt som det låter

Tjäna mer pengar. Bli rik. Så fixar du första miljonen. Så höjer du lönen, skriver Per Kristensson.

Det finns många tips för den som söker uppslag om hur man blir rik. Ekonomiprogram på TV, placeringstips från din lokala banktjänsteman, lotterireklam, kvällstidningarnas löpsedlar och diverse starta eget-hjälp från en uppsjö av inkubatorer. Till detta finns också en mängd självhjälpslitteratur. Alla vill hjälpa dig bli rik.

Men är det egentligen så bra att bli rik? Jag kan inte dela med mig av egna erfarenheter på området men istället (vilket är mycket bättre) av aktuell psykologisk forskning som idag kastar ljus på flera omständigheter som antyder att det kan vara klokt att ifrågasätta drömmen att bli rik.

En viktig anledning att monetär rikedom inte gör oss särskilt mycket lyckligare är lagen om avtagande avkastning. Mer pengar gör oss endast lyckligare om vi från början har det dåligt ställt. Om vi istället har en ekonomi som medelsvensson, det vill säga en ganska okej ekonomisk situation, så kommer inte den sist intjänade kronan bidra till särskilt mycket annat än möjligen ett kortvarigt lyckorus.

I en vetenskaplig studie, utförd av en nobelpristagare från USA, visade det sig att för personer med årsinkomst på cirka 500 000 kronor så hade ytterligare förbättrad ekonomi ingen effekt överhuvudtaget på människors välbefinnande.

Inte nog med att mer pengar inte verkar göra oss mer lyckliga. Än värre är att mer pengar istället tycks kunna förändra vår personlighet. I en studie, publicerad i ansedda Science, får deltagare som spelar Monopol i uppgift att föreställa sig hur livet vore om de hade mycket pengar. En forskarassistent går förbi de spelande och tappar plötsligt ut en stor burk med pennor. Forskarassistentens drullighet är avsiktlig och forskarna ville mäta om de med mycket Monopol-pengar beter sig annorlunda än de med endast lite pengar.

Resultaten visade att de som hade mycket pengar hjälpte till signifikant mindre att plocka upp pennorna än de som endast hade lite. I en annan delvis liknande studie visade det sig att deltagare som tittat på pengar föredrog icke-sociala aktiviteter och inaktivitet i högre utsträckning än de som inte fått titta på en summa pengar.

Sammantaget visar forskningen att pengar förändrar människors sätt att vara. Att tro att mer pengar kommer göra oss lyckliga är därför en slutsats som riskerar att vara felaktig. De flesta fantiserar om hur livet skulle bli bättre om de fick en stor summa pengar men jag vill gärna uppmana läsare av denna krönika att fundera på vad som också skulle bli sämre om du plötsligt erhöll en stor summa pengar.

Mer om skribenten

  • Porträttbild Per Kristensson

    Professor

    Han skriver om hur kreativa idéer kommer till och hur människor fattar beslut nära de handlar. Per Kristensson forskar om innovation och konsumtion.

Relaterat innehåll

Nyhet 22 maj 2023

Redaktionen

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings u...

Krönika 22 maj 2023

Den offentliga debatten präglas ofta av att motståndaren framställs som mindre begåvad. Men vi har mycket att vinna på att se våra politiska motståndare som jämlikar, menar Julia A...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...