Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Susanne Wigorts Yngvesson.

Susanne Wigorts Yngvessons forskning och undervisning rör moral i mänskliga relationer. Foto: Privat

NYHET

Susanne Wigorts Yngvesson ny krönikör i Curie

När något tycks självklart vill hon gärna undersöka motsatsen. Susanne Wigorts Yngvesson skriver om undervisning och pedagogiska utmaningar. Hon är lektor i etik och undervisar i teologi och mänskliga rättigheter vid Teologiska högskolan Stockholm.

Vad forskar du om?
Ett större projekt i min forskning rör etiska och moraliska aspekter av övervakning. Vad betyder det att vi överallt där vi rör oss i offentliga miljöer är betraktade?
Ett annat spår i min forskning handlar om religion och offentlighet. Vilka är förutsättningarna för att tala om sekularisering och vilka konsekvenser får det för religionens synlighet och i det offentliga rummet?
Ett tredje spår är medieetik som framför allt inriktar sig på yrkesetiska frågor om gränser mellan privat och professionellt, ansvar, moraliska dilemman och strukturer kring hur etiken kommuniceras inom branschen och gentemot allmänheten.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Alla spår i min forskning och undervisning har en sak gemensamt, nämligen frågor som rör moral i mänskliga relationer. Jag drivs av frågor som jag också är personligen nyfiken på. När något tycks ”självklart” så vill jag gärna undersöka motsatsen. Eftersom jag undervisar i mänskliga rättigheter blir detta också en given del av de perspektiv jag undersöker i min forskning.

Vad gör du helst när du är ledig?
Då ser jag film, träffar vänner, tränar och skriver andra sorters texter.

Vad läste du senast?
Just nu läser jag på nytt Ethics after Babel av Jeffrey Stout och på kvällarna läser jag noveller av Edgar Allan Poe som jag har laddat ner på min nya läsplatta.

Vad tänker du skriva om?
Mina inlägg kommer att kretsa en del kring undervisning och pedagogiska utmaningar, men jag gissar att det kommer att blir en del politiska inlägg om forskning också. Eventuellt några mer personliga reflektioner om just etik och teologi som är mina huvudämnen.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det skulle vara fint om det kom igång ett samtal om det frågor och ämnen jag berör. Annars känns det ju som man ropar ut i rymden och där är det (förmodligen) ingen som hör.

Läs krönikor av Susannae Wigorts Yngvesson i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 26 september 2023

En svag signal kan vara ett första tecken på ett framväxande fenomen. Annie Lindmark skriver om hur man håller utkik efter framtiden.

Nyhet 11 september 2023

Redaktionen

Hon skriver om nya teknikområden och hur vi kan arbeta med framsyn. Annie Lindmark arbetar som programledare på Vinnova med forskning och innovation. På fritiden ägnar hon sig gärn...

Krönika 11 september 2023

Ju mer vi lär oss tänka på det okända, desto bättre blir vi på att möta de många helt nya utmaningar vi står inför. Annie Lindmark skriver om behovet av framsyn.