Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Joanna Giota.

Joanna Giota forskar om motivation vid Göteborgs universitet. Foto: Privat

NYHET

Joanna Giota ny krönikör i Curie

Hon skriver om elevers lust och motivation att lära i skolan. Joanna Giota är docent i pedagogik och motivationsforskare vid Göteborgs universitet. På sin lediga tid lyssnar hon på musik och diskuterar med musikvänner över hela världen.

Vad forskar du om?
Jag är docent i pedagogik och motivationsforskare vid Göteborgs universitet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag blev intresserad av elevernas egna mål med att gå i skolan redan 1989. Tidigare forskning tog fasta på elevernas svagheter utan att i någon större utsträckning problematisera undervisningens innehåll och arbetssätt samt vad som är syftet med skolan.

Vad gör du helst när du är ledig?
På min lediga tid lyssnar jag på och diskuterar musik med musikvänner över hela världen.

Vad läste du senast?
Jag läste Pasi Sahlbergs bok Lärdomar från den finska skolan tillsammans med Tomas Kroksmarks bok De stora frågorna om skolan. De är båda debattböcker om framtidens skola.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om elevers lust och motivation att lära i skolan samt faktorer som främjar deras lärande och självuppfattning, skolprestationer och välmående över tid.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna skapa en debatt om hur man kan åstadkomma en bra skola för alla elever; en som bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs krönikor av Joanna Giota i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 22 oktober 2024

Humaniora kan inte bara komplicera alltför enkla berättelser, utan också bidra med kunskap och forskningsmetoder i egen rätt. Erik Isberg skriver om värdet av humanistisk kunskap.

Krönika 9 september 2024

Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.

Nyhet 9 september 2024

Redaktionen

Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin frit...