Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Joanna Giota.

Joanna Giota forskar om motivation vid Göteborgs universitet. Foto: Privat

NYHET

Joanna Giota ny krönikör i Curie

Hon skriver om elevers lust och motivation att lära i skolan. Joanna Giota är docent i pedagogik och motivationsforskare vid Göteborgs universitet. På sin lediga tid lyssnar hon på musik och diskuterar med musikvänner över hela världen.

Vad forskar du om?
Jag är docent i pedagogik och motivationsforskare vid Göteborgs universitet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag blev intresserad av elevernas egna mål med att gå i skolan redan 1989. Tidigare forskning tog fasta på elevernas svagheter utan att i någon större utsträckning problematisera undervisningens innehåll och arbetssätt samt vad som är syftet med skolan.

Vad gör du helst när du är ledig?
På min lediga tid lyssnar jag på och diskuterar musik med musikvänner över hela världen.

Vad läste du senast?
Jag läste Pasi Sahlbergs bok Lärdomar från den finska skolan tillsammans med Tomas Kroksmarks bok De stora frågorna om skolan. De är båda debattböcker om framtidens skola.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om elevers lust och motivation att lära i skolan samt faktorer som främjar deras lärande och självuppfattning, skolprestationer och välmående över tid.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna skapa en debatt om hur man kan åstadkomma en bra skola för alla elever; en som bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs krönikor av Joanna Giota i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 8 juni 2017

Nyligen deltog jag i en kungsörnsinventering tillsammans med forskare från SLU. Då bytte jag akademiska samtal om litteratur mot akademiska samtal med ornitologer. På dagordningen ...

Krönika 31 maj 2017

Vilka förunderliga föremål böcker är! När vi öppnar dem finns ark med konstiga krumelurer på sidorna. Så snart vi knäckt läskoden och kan förstå de märkliga prickarna, strecken och...

Krönika 2 maj 2017

Senast lovade jag berätta om den allra mest enträgna berättaren. Sheherezade i Tusen och en natt använder måhända andra listigheter än Mimaroben men hon befinner sig också i en ...