Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Makt, perspektiv och bokstaven E

Jag har tidigare skrivit om vår relation till pengar och hur de påverkar olika beteenden. I detta inlägg ligger fokus på ett fenomen som inte är alltför avlägset pengar, nämligen makt skriver Per Kristensson.

Jag undrar hur makt påverkar människors förmåga att anta en annan människas perspektiv. Mitt första inlägg för tidningen Curie handlade om empiriska studier som visat att människor med pengar var mindre sociala. Min hypotes är därför att människor med makt potentiellt har svårare att anta andras perspektiv.

I en elegant och mycket kreativ studie genomförde Galinsky och tre medförfattare ett experiment (publicerat i Psychological Science 2006) där deltagare först fick knäppa med fingrarna ett antal gånger. Därefter ombads de att snabbt rita stora bokstaven E i sin panna. Även om det kan verka förhållandevis harmlöst så ger detta enkla experiment oanade ledtrådar om människors förmåga att anta en annan människas perspektiv.

Om personen tecknar bokstaven E rättvänd för betraktaren tolkas det som att personen har relativt lätt att se saker ur andra människors perspektiv och om den gör motsatt (ritar bokstaven E rättvänd för sig själv) är detta en indikation på svårigheter att anta andra människors perspektiv. Det så kallade E-experimentet är normgivande inom socialpsykologi sedan mitten på 80-talet.

Innan försöksdeltagarna i Galinskys studie knäppt med fingrarna och tecknat bokstaven E hade de också fått läsa en instruktion. I denna instruktion hade hälften av deltagarna i ett antal scenarion fått föreställa sig ett liv med makt och den andra gruppen ett liv utan makt.

Resultaten i studien visade att människor med makt var tre gånger mer benägna att rita bokstaven E på ett sätt som indikerade att de hade svårt att anta andra människors perspektiv.

Denna enkla studie ger mig flera tankar. Det ger mig viss förståelse kring organisationers oförmåga att ibland förstå sina brukare (de som ofta kallas kunder, patienter, medborgare, osv). Den ger också perspektiv på svårigheten att vara ledare och chef. Med pengar kommer makt som också ger perspektiv på några av de resultat jag redovisat i tidigare blogginlägg.

Men, för att se det ur ditt perspektiv, vad säger denna studie dig om människor nära dig? Kan makt förklara svårigheten, för dig eller andra, att ibland se och förstå situationer ur andra människors perspektiv? Och vågar du be din närmaste chef att snabbt rita bokstaven E i sin panna?

Läs också i Curie: Att bli rik är inte så roligt som det låter

Mer om skribenten

  • Porträttbild Per Kristensson

    Professor

    Han skriver om hur kreativa idéer kommer till och hur människor fattar beslut nära de handlar. Per Kristensson forskar om innovation och konsumtion.

Du kanske också vill läsa

Krönika 9 september 2024

Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.

Nyhet 9 september 2024

Redaktionen

Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin frit...

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...