Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Robert Östlind i en fåtölj i vardagsrumsmiljö.

Robert Östling är nationalekonom och har de senaste åren främst ägnat sig åt att sätta samman ett stort datamaterial med svenska lotterivinnare för att studera effekten av plötslig rikedom.

NYHET

Robert Östling ny krönikör i Curie

Han skriver om nationalekonomi, politik och vetenskapliga metodfrågor. Robert Östling forskar vid Institutet för internationell ekonomi och studerar bland annat effekten av plötslig rikedom. På sin lediga tid åker han gärna med familjen till sommarstället och gör allra helst en båtutflykt till en öde ö i havsbandet.

Vad forskar du om?
Jag är nationalekonom och forskar framförallt inom tillämpad mikroekonomi och beteendeekonomi. De senaste åren har jag huvudsakligen ägnat mig åt att sätta samman ett stort datamaterial med svenska lotterivinnare för att studera effekten av plötslig rikedom.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag minns min första kurs i nationalekonomi och den provocerade mig väldigt, så man kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Men med tiden växte intresset och jag tror att jag framförallt attraherades av nationalekonomins rigorösa matematiska metoder och möjligheten att få ägna mig åt viktiga samhällsfrågor.

Vad gör du helst när du är ledig?
Om vädret tillåter är favoritsysselsättningen att åka till sommarstället med familjen och allra helst göra en båtutflykt till en öde ö i havsbandet. Men när vädret inte lockar ut mig på havet ägnar jag mig gärna åt att läsa någon ny rapport eller artikel och fundera på någon aktuell samhällsfråga, som kanske utmynnar i ett blogginlägg på Ekonomistas Länk till annan webbplats..

Vad läste du senast?
Numera lyssnar jag på böcker medan jag cyklar till jobbet. Mestadels fackböcker, den senaste jag kan rekommendera är Hillbilly Elegy av J D Vance.

Vad tänker du skriva om?
Det får tiden utvisa, men kanske kommer det att handla om vetenskapliga metodfrågor, nationalekonomi eller politik.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna nå ut till andra än nationalekonomer. Mina intressen tangerar ofta andra samhällsvetenskaper, men jag interagerar ändå mest med andra nationalekonomer.

Läs krönikor av Robert Östling i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 6 september 2017

Redaktionen

Hon skriver om gränslandet mellan forskning och samhället och om hållbara transportsystem. Anna Pernestål Brenden forskar på KTH om självkörande fordon och mobilitetstjänster. På s...

Nyhet 5 mars 2019

Anders Nilsson

Hur knepig är samverkan mellan akademin och andra delar av samhället? Curie bad en kommun, ett ideellt förbund och en professor som är van att arbeta med industrin att berätta om s...

Krönika 11 maj 2016

Min sista krönika slutar i en förhoppning om en ny början. En vision om en akademisk aktör som formerar sina styrkor och som tydligare tar sitt ansvar. Att universitet och högskolo...