Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Robert Östlind i en fåtölj i vardagsrumsmiljö.

Robert Östling är nationalekonom och har de senaste åren främst ägnat sig åt att sätta samman ett stort datamaterial med svenska lotterivinnare för att studera effekten av plötslig rikedom.

NYHET

Robert Östling ny krönikör i Curie

Han skriver om nationalekonomi, politik och vetenskapliga metodfrågor. Robert Östling forskar vid Institutet för internationell ekonomi och studerar bland annat effekten av plötslig rikedom. På sin lediga tid åker han gärna med familjen till sommarstället och gör allra helst en båtutflykt till en öde ö i havsbandet.

Vad forskar du om?
Jag är nationalekonom och forskar framförallt inom tillämpad mikroekonomi och beteendeekonomi. De senaste åren har jag huvudsakligen ägnat mig åt att sätta samman ett stort datamaterial med svenska lotterivinnare för att studera effekten av plötslig rikedom.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag minns min första kurs i nationalekonomi och den provocerade mig väldigt, så man kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Men med tiden växte intresset och jag tror att jag framförallt attraherades av nationalekonomins rigorösa matematiska metoder och möjligheten att få ägna mig åt viktiga samhällsfrågor.

Vad gör du helst när du är ledig?
Om vädret tillåter är favoritsysselsättningen att åka till sommarstället med familjen och allra helst göra en båtutflykt till en öde ö i havsbandet. Men när vädret inte lockar ut mig på havet ägnar jag mig gärna åt att läsa någon ny rapport eller artikel och fundera på någon aktuell samhällsfråga, som kanske utmynnar i ett blogginlägg på Ekonomistas Länk till annan webbplats..

Vad läste du senast?
Numera lyssnar jag på böcker medan jag cyklar till jobbet. Mestadels fackböcker, den senaste jag kan rekommendera är Hillbilly Elegy av J D Vance.

Vad tänker du skriva om?
Det får tiden utvisa, men kanske kommer det att handla om vetenskapliga metodfrågor, nationalekonomi eller politik.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna nå ut till andra än nationalekonomer. Mina intressen tangerar ofta andra samhällsvetenskaper, men jag interagerar ändå mest med andra nationalekonomer.

Läs krönikor av Robert Östling i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 8 juni 2023

Bri Gauger, Heba Allah Khalil, Liane Thuvander

Gästforskarprogrammet Genie är ett viktig led i Chalmers jämställdhetsarbete. Men avsaknaden av ett centralt stödsystem för mottagande innebar för oss så mycket obetalt merarbete a...

Krönika 17 april 2023

Hon höll sig långt borta från fikarum och ovala bord när hon skrev sin avhandling. Ulrika Carlsson skriver om behovet av att få utveckla sina idéer ifred, innan de skärskådas av...

Debatt 17 januari 2023

Louise Bringselius

Stimulera forskares medverkan i det offentliga samtalet. Öka samhällsanknytningen i forskning och utbildning. Ge yrkeserfarenhet från världen utanför akademin ett högre meritvärde....