Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

En snart passerad sommar av kod

I sommar har över tusen studenter och nästan tvåhundra organisationer varit sysselsatta med att vidareutveckla öppen mjukvara inom Google Summer of Code, skriver Malin Sandström.

Det är ett globalt program sponsrat av Google där studenter från hela världen får stipendier för att skriva kod åt olika öppna mjukvaruprojekt. Tretton av studenterna har jobbat med mentorer från olika neuro-relaterade forskningsprojekt och forskningsverktyg via min organisation (INCF), och jag och en kollega har rekryterat mentorerna, följt upp och rent allmänt stått för så mycket som möjligt av de administrativa bitarna. Igår, den 18:e augusti, var det officiellt sista dagen.

Det är vårt fjärde år som mentororganisation, och på många sätt ett fantastiskt kul projekt att jobba med. Studenterna är smarta, motiverade och entusiastiska över möjligheten att bidra till projekt och verktyg som behövs och gör nytta. Mentorerna får mycket utveckling gjord till priset av regelbundna mentorsinsatser, och projekten får nya deltagare – många fortsätter på ett eller annat sätt att involvera studenterna efter stipendieperiodens slut, eller plockar upp lovande studenter som precis inte kom igenom den kompetitiva delen där de mest lovande studenterna väljs ut.

Vi som mentororganisation får glädjen att hjälpa vår community att hjälpa varandra; många av mjukvaruprojekten drivs helt eller delvis ofinansierat av forskarna som är involverade och vi vet hur många små hål det finns att täppa för att verktygen ska bli bättre, snabbare och smartare. Och alla förbättringar hamnar öppet tillgängliga för andra att plocka upp och spinna vidare på.

Tyvärr verkar den här möjligheten vara rätt okänd för många forskare och projekt. Det är synd. Kraven för att bli godkänd som mentororganisation är klart överkomliga, och många projekt som har plats för och nytta av exjobbare skulle kunna använda sig av det här initiativet för att nå ut till fler (och dessutom kunna betala dem en smula).

Förmodligen blir det en ny runda Google Summer of Code nästa år, beskedet brukar komma senast i januari. Om du har ett öppet mjukvaruprojekt som skulle ha nytta av fler händer på tangentborden, eller kommer i kontakt med studenter som vill prova på öppen mjukvaruutveckling, tipsa dem! Jag och min kollega svarar förstås även gärna på frågor om våra erfarenheter, bara att ställa dem i kommentarerna här nedan.

FAQ för årets upplaga av Google Summer of Code (English) Länk till annan webbplats.

Mer om skribenten

  • porträttbild Malin Sandström

    Community Engagement Officer

    Hon skriver om beräkningsbiologi, dataexplosionen och att göra övergången från forskare till akademins yttre kretsar. Malin Sandström arbetar med neuroinformatik.

Du kanske också vill läsa

Debatt 24 april 2024

Pär Ågerfalk, Uppsala universitet

Debatten om kompetensbrist och relevant utbildning för framtiden väcker en central fråga: Hur kan vi effektivt integrera STEM och samhällsvetenskap för att möta framtidens utmaning...

Krönika 9 april 2024

Hoppa över powerpoint och youtube – använd krita istället! Och förse gärna eleverna med papper och penna. Åsa Mackenzie skriver om att undervisa studenter så att kunskapen går in.

Debatt 2 april 2024

Mia Bernhardsen, Svenskt Näringsliv

Dålig matchning mellan utbildning och arbetsmarknad hindrar idag tillväxt, konkurrenskraft och välstånd. För att komma till rätta med den kompetensbrist som råder krävs inte bara i...