Texter av journalisten Siv Engelmark
Nyhet
20 augusti 2024
Sverige bra på innovationer – men var finns investeringarna?
Siv Engelmark
Sverige rankas som EU:s näst bästa land för innovationer. Samtidigt finns det mindre pengar i det svenska innovationssystemet än i flera andra europeiska länder. – Det finns för få investerare som kan gå in med större pengar, säger Sara Frykstrand på Industrifonden.
Nyhet
6 maj 2024
Efter 20 års arbete med väderprognoser är hon lika fascinerad
Siv Engelmark
Efter att i flera år utvecklat modeller för väderprognoser på SMHI i Norrköping flyttade forskaren Lisa Bengtsson för sju år sedan till myndighetens motsvarighet i Boulder i USA. – Boulder är något av ett mecka för meteorologer, säger hon.
Nyhet
1 februari 2024
Myndigheter kritiska till Fofin-utredningen
Siv Engelmark
Förslaget till ny struktur för forskningsfinansieringen möter kritik från flera av de finansiärer som Curie pratat med. Avsaknad av helhetsperspektiv, för skarp skillnad mellan grund- och behovsmotiverad forskning, och ett ökat avstånd mellan forskare och sakexperter är några av invändningarna.
Nyhet
29 januari 2024
”Jag har en speciell kärlek till Mars”
Siv Engelmark
Hon har gjort examensarbete på Nasa, doktorerat om planeten Mars och kan varenda replik i filmen Stjärnornas krig. En livslång passion för rymden har lett Ella Carlsson till det nuvarande jobbet – Försvarsmaktens första rymdchef.
Nyhet
23 januari 2024
Första rymdhamnen i Europa ger nya möjligheter till forskning
Siv Engelmark
I år skickas den första satelliten upp från den nya rymdhamnen på Esrange utanför Kiruna – den enda i Europa som kan sända upp satelliter i omloppsbana. Satsningen är ett av många exempel på det växande globala intresset för rymden. Men satsningarna ställer också rymdforskningen inför nya utmaningar.
Nyhet
28 november 2023
Så ska bristerna i publiceringssystemet rättas till
Siv Engelmark
Nu ska de avtal som reglerar svenska forskares publiceringar i vetenskapliga tidskrifter omförhandlas. En färsk rapport från SUHF ska ge underlag för arbetet. Målet är att publiceringarna ska vara helt öppna – till lägre kostnader än idag.
Nyhet
2 oktober 2023
”Nobelsekretess inte hugget i sten”
Siv Engelmark
Kvinnor får allt fler av de mindre priserna i medicin. De stora och prestigetunga priserna går dock fortfarande mest till män. En transparent process kan vara ett sätt att utjämna skillnaderna. – Att nomineringar och utlåtanden om Nobelpriserna ska vara hemliga i 50 år är inte hugget i sten, säger historikern Nils Hansson.
Nyhet
29 augusti 2023
Mentorer i Silicon Valley hjälper forskare bli entreprenörer
Siv Engelmark
Det är inte längre kontroversiellt för en forskare att bli entreprenör. Men det kan fortfarande vara svårt. I det nordiska programmet Reach kan forskare få hjälp att omsätta idéer till innovationer med hjälp av mentorer från Silicon Valley . Läs den andra av två artiklar om vägen från forskning till innovation.
Nyhet
28 augusti 2023
Därför listar IVA samhällsnyttiga projekt
Siv Engelmark
En maskininlärningsmodell som känner igen hat och hot på nätet och en sensor som kontinuerligt detekterar järnvägsspår för att upptäcka skador. Det är några av forskningsprojekten som lyfts fram av IVA för att de kan bli till nytta för samhället. Läs den första av två artiklar om vägen från forskning till innovation.
Nyhet
19 juni 2023
IPCC-arbetet var som en andra avhandling
Siv Engelmark
Doktorsexamen i miljövetenskap ledde henne till FN:s klimatpanel och ett intensivt men tacksamt arbete med den sjätte bedömningsrapporten som kom i höstas. – Det var som en andra avhandling, säger Melissa Gomis som nu vill fortsätta använda sina miljökunskaper utanför akademin.