Texter av journalisten Siv Engelmark
Nyhet
8 april 2025
Ny forskarskola ska stärka officerare som doktorerar
Siv Engelmark
Nu drar Försvarshögskolan igång en forskarskola som ska stärka både försvaret och officerare som valt en forskarbana. – I framtiden tänker vi oss att andra länders försvarsmakter ska låta utbilda doktorander på vår forskarskola, säger Malena Britz, prorektor vid Försvarshögskolan.
Nyhet
18 mars 2025
Historiska flygfoton över 60 länder blir guldgruva för forskare
Siv Engelmark
Länge har 1,7 miljoner flygfoton från forna brittiska kolonier legat svåråtkomliga i lådor. Nu finns de snart i en offentlig databas och kan bli en guldgruva för forskare. – Med hjälp av bilderna går det att undersöka fler frågor än en person hinner med under ett liv, säger Anna Tompsett som är en av forskarna bakom digitaliseringen.
Nyhet
11 mars 2025
Hon är en länk mellan EU och forskare i Sverige
Siv Engelmark
När Ekaterina Osipova efter disputationen började arbeta med forskningsstöd vid universitetet lämnade hon öppet för att senare kunna gå tillbaka till forskningen. Men så blev det inte. – I forskningen kan nyttan ibland kännas avlägsen, men i mina jobb utanför akademin kunde jag se resultatet direkt, säger hon.
Nyhet
3 februari 2025
Polisen behöver ett eget forskningsinstitut
Siv Engelmark
Sverige behöver ett forskningsinstitut som kan utveckla polisarbetet och användningen av AI för att bekämpa brott. Det menar Lena Klasén som är ansvarig för forskningsfrågor inom Polisen. – Om vi bara håller på med klassiskt polisarbete tappar vi mark, säger hon.
Nyhet
21 januari 2025
Sex minuters tyngdlöshet – då passar forskarna på
Siv Engelmark
Experiment i rymden kan ge svar på frågor som inte går att undersöka på jorden. Nu ökar intresset för forskning i tyngdlöshet. Fyra svenska experiment fanns ombord på en forskningsraket som nyligen skickades upp från rymdbasen Esrange.
Nyhet
21 oktober 2024
Innovatören: ”Att skriva patent kom naturligt”
Siv Engelmark
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i närmare 15 000 vetenskapliga arbeten.
Nyhet
20 augusti 2024
Sverige bra på innovationer – men var finns investeringarna?
Siv Engelmark
Sverige rankas som EU:s näst bästa land för innovationer. Samtidigt finns det mindre pengar i det svenska innovationssystemet än i flera andra europeiska länder. – Det finns för få investerare som kan gå in med större pengar, säger Sara Frykstrand på Industrifonden.
Nyhet
6 maj 2024
Efter 20 års arbete med väderprognoser är hon lika fascinerad
Siv Engelmark
Efter att i flera år utvecklat modeller för väderprognoser på SMHI i Norrköping flyttade forskaren Lisa Bengtsson för sju år sedan till myndighetens motsvarighet i Boulder i USA. – Boulder är något av ett mecka för meteorologer, säger hon.
Nyhet
1 februari 2024
Myndigheter kritiska till Fofin-utredningen
Siv Engelmark
Förslaget till ny struktur för forskningsfinansieringen möter kritik från flera av de finansiärer som Curie pratat med. Avsaknad av helhetsperspektiv, för skarp skillnad mellan grund- och behovsmotiverad forskning, och ett ökat avstånd mellan forskare och sakexperter är några av invändningarna.
Nyhet
29 januari 2024
”Jag har en speciell kärlek till Mars”
Siv Engelmark
Hon har gjort examensarbete på Nasa, doktorerat om planeten Mars och kan varenda replik i filmen Stjärnornas krig. En livslång passion för rymden har lett Ella Carlsson till det nuvarande jobbet – Försvarsmaktens första rymdchef.