Texter av journalisten Anders Nilsson
Nyhet
19 november 2024
Så vill näringslivet använda ESS
Anders Nilsson
Tetra Pak och AstraZeneca är två stora företag som redan planerar för att använda neutronkällan ESS när den står färdig i Lund. Men generellt behöver svensk industris kunskaper om anläggningens möjligheter bli större, menar professor Lars Börjesson, ledamot i ESS styrelse.
Nyhet
5 mars 2024
De fick maxpoäng på sina EU-ansökningar
Anders Nilsson
Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.
Nyhet
28 mars 2023
Därför engagerar utvecklingsforskning
Anders Nilsson
Fattigdomsbekämpning och utveckling i låginkomstländer är ämnen som engagerar, inte minst unga människor. Curie har samtalat med tre utvecklingsforskare om fältets dragningskraft och utmaningar.
Nyhet
11 januari 2023
Hur kan kvalitativ forskning nå målet om öppen vetenskap?
Anders Nilsson
För att leva upp till idealen om öppen vetenskap behövs en ny och mer storskalig form av kvalitativ forskning. Det menar Stanfordprofessorn David Grusky som ingår i ledningen för projektet American Voices där flera tusen personer intervjuats om sin vardag.
Nyhet
19 december 2022
Rymdforskaren Gabriella fick tre drömyrken i ett
Anders Nilsson
Gabriella Stenberg Wieser forskar om planeter, månar och kometer och folkbildar om fysik i SVT:s Fråga Lund. Filmstjärna, journalist eller generalsekreterare i FN var hennes karriärdrömmar när hon var liten. Som rymdforskare fick hon på sätt och vis alla de jobben.
Nyhet
12 april 2021
Hög risk och tvärvetenskap inget problem för ERC-bidrag
Anders Nilsson
På andra försöket lyckades Mikael Lundqvist få ett ERC Starting Grant. Även om det är mycket jobb med ansökan vill han gärna rekommendera andra att söka. Hans forskning om arbetsminnet handlar om både hjärnans mekanismer och utveckling av AI.
Nyhet
24 februari 2021
Marcus växte in i rollen som gruppledare
Anders Nilsson
För många forskare sammanfaller de osäkra åren efter disputation med den tid i livet då man bildar familj. Det kan vara psykiskt tufft konstaterar Marcus Björling, forskare på LTU, som disputerade 2014 och nu kan räkna sig som en etablerad forskare. Hans råd till unga forskare är att planera tidigt för livet efter disputation och att koppla sin forskning till stora samhällsutmaningar.
Nyhet
23 september 2020
En revolution för proteinforskningen
Anders Nilsson
På några år har storskalig proteinanalys blivit ett nytt, viktigt fält inom biomedicin. Det är ett stort steg, jämförbart med när det blev möjligt att studera hela genomet istället för enstaka gener, menar Johan Malmström på nationella forskningsinfrastrukturen BioMS.
Nyhet
6 maj 2020
Tomt, ovisst och uteblivna leveranser
Anders Nilsson
Hur påverkas forskningen när samhälle och arbetsplatser inför restriktioner på grund av pandemin? Curie har talat med tre forskare som inte kan stanna hemma helt.
Nyhet
25 mars 2020
Ny satsning ska utveckla forskningsetiken
Anders Nilsson
Svensk forskning om forskningsetik får dela på 25 miljoner kronor. Vetenskapsrådet, Riksbankens Jubileumsfond och Vitterhetsakademien gör en gemensam utlysning som öppnar i april.