Texter av Kimmo Eriksson
Krönika
2 november 2012
Kimmo Eriksson: Demokrater och republikaners fördomar om sig själva och varandra
Med bara dagar kvar till amerikanska presidentvalet handlar dagens blogginlägg om forskning på klyftan mellan demokrater och republikaner. Med tanke på de enorma utmaningar som USA står inför är det ju anmärkningsvärt hur lite kongressen lyckas åstadkomma på grund av oviljan att kompromissa, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
12 oktober 2012
Kimmo Eriksson: Hur bra är peer review?
Utbildningsminister Jan Björklund föreslår att peer review ska användas för att utvärdera kvaliteten på svenska högskolors forskning som underlag för fördelning av högskolornas forskningsanslag, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
27 september 2012
Kimmo Eriksson: Är kvinnor mindre riskvilliga än män?
Människor skiljer sig åt betydligt i hur riskvilliga de är. Vissa tycker om att klättra på bergväggar, andra skulle aldrig ställa sig på en stege. En del går direkt fram och frågar chans när de ser en attraktiv person av lämpligt kön, andra vill vänta tills de har garantier för att svaret ska bli det rätta, skriver Kimmo Erikssson.
Krönika
11 september 2012
Kimmo Eriksson: Övermedeleffekten och ekonomisk ojämlikhet – samt lite detektivarbete
En svensk psykolog, Ola Svenson, gjorde en världsberömd studie för trettio år sedan. Han frågade människor hur bra bilförare de ansåg sig vara, i jämförelse med andra bilförare. Resultatet var att nästan alla de tillfrågade – till och med de förare som nyligen varit med om olyckor – ansåg sig vara en bättre förare än de flesta andra, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
28 augusti 2012
Kimmo Eriksson: Hypoteser bör värderas utifrån alla tillgängliga vinklar
Ett övergripande tema för mina inlägg i Curie har varit att visa hur man kan granska forskningsresultat kritiskt och att argumentera för att forskare och redaktörer borde vara mer kritiska, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
23 augusti 2012
Kimmo Eriksson: De flesta amerikaner vill verkligen inte ha ett egalitärt samhälle
Man bör försöka vara extra skeptisk mot forskningsresultat som man personligen gärna skulle vilja tro på, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
15 juni 2012
Kimmo Eriksson: Det kittlande eller det solida
Åtminstone inom mitt intresseområde är publikationer i topptidskrifterna Science och Nature oftast besvikelser, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
5 juni 2012
Kimmo Eriksson: Hur kan mänskligheten åstadkomma så mycket?
Tidigare påstod jag att artiklar i topptidskrifter ofta inte tillför vetenskapen särskilt mycket. Jag utlovade också att berätta om min egen erfarenhet av att vara medförfattare till en sådan artikel. För att kratta manegen inför denna berättelse behandlar dagens inlägg den vetenskapliga bakgrunden, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
31 maj 2012
Kimmo Eriksson: Tidskrifter borde kräva rättframma analyser
Tänk dig att du sitter som redaktör för en prestigefull tidskrift. På ditt bord har du ett manuskript från en berömd forskare, skriver Kimmo Eriksson.
Krönika
22 maj 2012
Kimmo Eriksson: Tidskrifter borde sätta en ära i att publicera kritik
Här tänker jag skriva om sådant som jag brukar tala om med mina kolleger. Ett sådant kärt samtalsämne är att den vetenskapliga kvaliteten ofta är så låg på den forskning som publiceras i de allra mest prestigefyllda tidskrifterna, skriver Kimmo Eriksson.