Texter av Anna Birgersdotter
Krönika
13 december 2021
Anna Birgersdotter: Vad är hälsa?
Visste du att både EU och Sverige försöker förändra sin hälsoekonomi för att rädda sina sjukvårdssystem? Både i Sverige och Europa, där kostnaderna för sjukvård ökar, finns ett uttalat behov av att förändra sjukvårdsekonomin från reaktiv till preventiv, skriver Anna Birgersdotter.
Krönika
12 november 2021
Anna Birgersdotter: Om min egen faktaresistens
Statistik säger inte allt. Experten kan ha fel. Vetenskapen har inte (i nuläget) alla svar. Allt detta är sant. Men det betyder inte att statistik ljuger, alla experter har fel eller följer en personlig agenda samt att vetenskapens framsteg inte är i människans intresse, skriver Anna Birgersdotter.
Krönika
11 oktober 2021
Anna Birgersdotter: Lita på mig, jag är expert!
”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”, heter det i den svenska regeringsformens första paragraf. Via politiska representanter ska medborgarna styra över gemensamma angelägenheter. Ett samhälle som bygger på vetenskap och teknologi, förutsätter så specialiserad kunskap att varken politiker eller medborgare kan förstå allt. Vem ska tillhandahålla all denna kunskap, undrar Anna Birgersdotter.
Krönika
7 juni 2021
Anna Birgersdotter: Vetenskapstänket blir nästa trend
“Ska vi googla?” Frågan gjorde mig helt paff, trots att det inte var första gången en läkare frågat mig detta. Mellan 32 och 40 års ålder led jag av konstant atypisk migrän, något som enligt de flesta läkare var omöjligt. Men där satt jag som ett levande motbevis. Jag blev aldrig sjukskriven (eftersom migrän enligt svenska kriterier varar i tre dagar), men fick ett erbjudande om att sjukskrivas för depression, skriver Anna Birgersdotter.
Krönika
17 maj 2021
Anna Birgersdotter: Utbildning pågår – var god stör!
Det finns ett uttalat behov att forskare ska kommunicera mer, till exempel anses det viktigt för demokratin, skriver Anna Birgersdotter.
Krönika
27 april 2021
Anna Birgersdotter: Att kommunicera vetenskap är inte Fight Club
Kan hjärta och fakta samexistera? Det finns en tendens att se fakta och forskningsresultat som fria från politik och känslomässiga filter. Frågan är om det är sant, eller ens eftersträvansvärt? Genom att använda oss av verktyg från entreprenörskapsprocesser kan vi applicera förståelse och empati i vetenskapskommunikation, skriver Anna Birgersdotter.