Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Virginia Langum sitter på en bänk på universitet.

Virginia Langum forskar om relationen mellan kropp och andliga upplevelser och är docent i engelsk litteratur vid Umeå universtitet. Foto: Anders Holm

NYHET

Virginia Langum ny krönikör i Curie

Hon skriver om kroppar och själar. Virginia Langum forskar om relationen mellan kropp och andliga upplevelser och är docent i engelsk litteratur vid Umeå universtitet. Hon är också knuten till Uppsala universitet som en Pro Futura-forskare och ledamot i Sveriges unga akademi. På fritiden ägnar hon sig gärna åt styrkelyft.

Vad forskar du om?
Min forskning handlar om relationen mellan kropp och andliga upplevelser, och om sambandet mellan läkevetenskap och etik under medeltiden och framåt. Jag har precis avslutat en monografi om läkekonst och de sju dödssynderna under senmedeltiden. Den kommer ut i juli.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Är inte alla intresserad av synd?

Vad gör du helst när du är ledig?
Styrkelyft, läser, vanliga saker.

Vad läste du senast?
Mary Gaitskills The Mare, The New Yorker.

Vad tänker du skriva om?
Kroppar och själar – faktiska och fiktiva, medeltida och moderna. Eller mindre pompöst: allt.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag har inga förväntningar, bara förhoppningar. Som en begåvad medeltidspräst vill jag underhålla och uppbygga. Men om jag inte lyckas med det, hoppas jag i varje fall att inte göra så många fel med min svenska.

Läs krönikor av Virginia Langum i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 27 februari 2024

Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.

Nyhet 14 februari 2024

Redaktionen

Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fys...

Krönika 13 november 2023

Är det ens möjligt att eliminera vissa åsikter, och kan provocerande idéer hänga samman med värdefulla egenskaper? Julia Aspernäs skriver om politisk psykologi.