Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Unga forskare: Slå er loss – slå er fria!

Förra veckan satt jag på en paradisstrand och njöt av en välförtjänt semester med min familj. I dagarna disputerar en doktorand som jag arbetat mycket tillsammans med. Kontraster, skriver Marie Wiberg.

Även om paradisstranden var fantastisk så är det svårt att jämföra med den tillfredställelse som man får när det går bra för personer som man vill att det ska gå bra för.

Vi befinner oss mitt i adventstider – väntans tider… Så jag tänkte passa på att reflektera över hur det är att vara ung forskare idag. Det handlar en hel del om väntan och om att sträva efter att nå olika mål. Först doktorsexamen, sedan en åtråvärd post doc, följt av lektorat, en docentur och slutligen en professur.

Envishet och nyfikenhet är två bra egenskaper för att kunna navigera i forskarvärlden efter doktorsexamen. I min utopi av akademin så finns ett tydligt och transparent karriärsystem som det är enkelt för forskare att navigera igenom och där intressant forskning och duktiga forskare premieras. Förutsättningarna är dock olika beroende på forskningsämne, lärosäte och vilken forskningsgrupp man tillhör.

Mina döttrar gillar disneyfilmen Frost – i en av sångerna återfinns textraden ”slå dig loss – slå dig fri”. Det citatet skulle jag vilja skicka med en ung forskare idag. Sträva efter att nå din självständighet, sök nya utmaningar, sök nya lösningar på nya problem, slå dig fri från gamla tankesätt. En stor del av att etablera sig som forskare idag handlar även om att hitta finansiering för konferensresor, till sin lön, för att kunna skapa en egen forskningsgrupp, ett eget forskningsområde.

Även om strävan efter forskningsmedel ibland kan överskugga en stor del av ens forskargärning så är forskaryrket förmodligen ett av de mest givande yrken man kan ha. Att varje dag få lära sig något nytt, utveckla sin kreativitet och generera forskning som har betydelse – det är en ynnest och oerhört tillfredställande.

Mitt eget forskningsämne statistik är en ständigt föränderlig vetenskap. I takt med att datorernas kapacitet ökat så har mängden datamaterial som samlats in inom olika vetenskapsfält växt och därmed har kraven också ökat på nya effektiva statistiska metoder. Att vetenskapens fokus hela tiden förändras är spännande.

Det som var av högsta prioritet för tjugo år sedan tas för givet idag och nya utmaningar och nya vetenskapliga problem väntar. Jag ser framemot nya spännande forskningsinriktningar och eftersom jag är dålig på att vänta utan att göra något under tiden – så kommer jag definitivt vilja vara delaktig och påverka hur den framtida statistiska forskningen ska se ut.

Som forskare handlar det i slutändan om att hitta sin egen väg och gå där ingen varit tidigare – så du som är ung forskare (eller en etablerad forskare som vill förnya dig) – se till att slå dig loss och fri från gamla tankebanor!

Mer om skribenten

  • porträttbild Marie Wiberg

    Unviersitetslektor

    Hon skriver om unga forskare, kunskapsprov och hur man mäter kunskapsnivåer. Marie Wiberg forskar i gränslandet mellan statistik och psykologi och är ledamot i Sveriges unga akademi.

Du kanske också vill läsa

Debatt 20 maj 2024

Senior Faculty vid Karolinska institutet

Ta bort åldersgränsen för när forskare måste gå i pension. Äldre forskare har ofta byggt upp omfattande kompetens och kontaktnät som kan vara av stor betydelse för universiteten. D...

Nyhet 13 maj 2024

Senior Faculty vid Karolinska institutet

Gör det möjligt för fler forskare att ha förenade anställningar. Och förläng tiden som får gå mellan disputation och anställning som biträdande lektor. Regeringens förslag för ökad...

Nyhet 6 maj 2024

Siv Engelmark

Efter att i flera år utvecklat modeller för väderprognoser på SMHI i Norrköping flyttade forskaren Lisa Bengtsson för sju år sedan till myndighetens motsvarighet i Boulder i USA. ...