Martin Rosvall ny bloggare i Curie

2017-02-01

Han bloggar om att forska tvärvetenskapligt och vikten av att ständigt vara i rörelse. Martin Rosvall är docent i fysik och föreståndare för Icelab vid Umeå universitet. På sin lediga tid ägnar han sig gärna åt längdåkning.

Vad forskar du om?
Jag är fysiker i grunden och forskar tvärvetenskapligt på samspelet mellan information, kommunikation och organisation i levande system. Oavsett om det handlar om värdepappershandel, smittspridning eller biologisk diversitet är den centrala frågeställningen densamma: Hur påverkar mönstret av hur saker samverkar deras funktion tillsammans?

För att kartlägga informationsflöden i stora nätverk utvecklar vi nya matematiska modeller och algoritmer. Med hjälp av dessa kopplar vi samman organisation och funktion i allt från idéflödet mellan forskare och variationer i spridningsmönstret vid influensautbrott till myllret av transaktioner mellan världens banker och klimatdrivna förändringar av arters förekomst och utbredning.

Jag drömmer om kartverktyg som gör det lika lätt att utforska informationsrymden som vi idag navigerar i vår geografiska värld med till exempel Google Maps. Samtidigt brinner jag för samarbeten över ämnesgränser och har varit med och byggt upp verksamheten i Integrated Science Lab, Icelab, en tvärvetenskaplig och kreativ miljö vid Umeå universitet med målet att föra samman forskare från olika discipliner och ge liv åt nya idéer.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har alltid varit svag för det vackra i enkla modeller av tillsynes komplexa fenomen. Fysik handlar om just sådana modeller, men jag är ännu mer fascinerad av fenomen utanför den traditionella fysiken. Att inta ett informationsteoretiskt perspektiv har därför blivit mitt sätt att ta mig an levande system utan att drunkna i deras färgsprakande detaljrikedom och komplexitet.

Vad gör du helst när du är ledig?
Förra vintern var jag föräldraledig med min dotter. Det var en fantastisk tid och en omstart för nyfikenheten inför allt. Sedan jobbar jag med att hantera mitt längdåkningsmissbruk. Ingen dos är hög nog.

Vad läste du senast?
Just nu läser jag Gutenberggalaxens nova av Nina Burton.

Vad tänker du blogga om?
Jag tänker skriva om utmaningarna och möjligheterna med att forska tvärvetenskapligt, om vikten av att ständigt vara i rörelse, mentalt, geografiskt och fysiskt, och antagligen dra någon parallell mellan forskning och tävlingsidrott.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Jag ser det som en övning i att omvandla dunkla tankar till klara idéer som förhoppningsvis är värda att dela med andra.

Text: Peter Tillhammar

2 kommentarer

Tack för din kommentar. Den kan komma att modereras innan den publiceras.

 • Åke Sivertun

  Hej Martin!

  Jag är en aluminium från Umeå som disputerade i Geografi på en avhandling om hur man ska kunna analysera och kommunicera komplexa problem med hjälp av Geogragrafiska informationssystem GIS. Har varit ledamot av kommittén för Geographical Informatin Science GISc i Internationella Geografiska Unionen under många år. Arbetar som professor i teknik till stöd för ledning på Försvarshögskolan och är docent i Geoinformatik vid Linköpings tekniska högskola. Tycker din beskrivning av intresseområde för tvärvetenskap mm verkar ligga mycket nära mina intressen och skulle tycka att det vore trevligt att ta del av vad ni gör i Icelab. Kanske bidra med forskningsansökningar. Har just fått ett Vinnovaprojekt gällande en testbädd för UAVer i Västervik. Budget 20 miljoner med 8 miljoner i bidrag från Vinnova. Ni är välkomna att utnyttja testbädden och dess nätverk även om det är en bit melanin Västerbotten och Västervik/Linköping.

  2017.02.04

 • Katarina

  Hej Martin.
  När jag läste det du skrev föll tanken direkt till "Big History" som nu går på svensk TV- Kunskapskanalen.. Min sexåring har fått upp ögonen för TV programmet... & :-)när den svenska rösten inte förklarar något intressant som har fått min sexårings uppmärksamhet så får jag raskt översätta. Tvärvetenskap..

  Den serien borde ses av alla, åtminstone från 7an i högstadiet, kanske tidigare också.

  2017.03.24

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter