Texter av Per Sandin
Krönika
23 maj 2022
Per Sandin: Att tänka fritt och rätt
Som många av er vet har ett av min hemstads två universitet en kontroversiell devis över entrén till aulan: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Devisen är bokstavligt talat huggen i sten, skriver Per Sandin.
Krönika
28 mars 2022
Per Sandin: Var går gränsen mellan forskare och försöksperson?
GPS, smarta telefoner och sociala medier har skapat helt nya möjligheter för medborgarforskning. Men den snabba teknikutvecklingen väcker också frågor. Var går gränsen mellan forskare och försöksperson och vem ska ta åt sig äran för resultaten, undrar Per Sandin.
Krönika
28 februari 2022
Per Sandin: Vem förtjänar att stå med som författare?
Det har blivit allt viktigare att vara med- eller huvudförfattare av vetenskapliga texter, inte minst för doktorander och yngre forskare, skriver Per Sandin.
Krönika
7 februari 2022
Per Sandin: Att sila mygg vid etikprövning
Etikprövningen innebär en del arbete för forskaren, tar tid och kostar pengar, vilket kan vara hämmande inte minst för små projekt. Kan man hantera problemet genom ett nivåindelat system, undrar Per Sandin.
Krönika
17 januari 2022
Per Sandin: Två missuppfattningar om etikprövning av HS-forskning
I ganska många år har jag undervisat i forskningsetik, främst för doktorander men också deras handledare. När man frågar dem vad ”forskningsetik” handlar om tänker många antingen på oredlighet, som fusk och plagiering, eller på oförsvarlig forskning på människor, skriver Per Sandin, lektor vid SLU.
Krönika
12 januari 2022
Per Sandin: Ensamma genier och digitaliereringens badvatten
Under snart två år har det akademiska arbetet fått anpassas till pandemin. Över en natt tvingades vi ställa om till distansundervisning. Det gick sådär till en början, skriver Per Sandin.