Martin Berg ny bloggare i Curie

2013-04-15

Han gör listor över allt och tränar för att blir vacker. Martin Berg forskar om vardagslivets medialisering och bloggar om sin vardag som forskningsledare och lektor i sociologi vid Högskolan i Halmstad.

Vad forskar du om?
Jag forskar om vardagslivets medialisering och är särskilt intresserad av hur det ”sociala” i sociala medier kan förstås. Vad är det egentligen för slags socialitet vi har att göra med? Det försöker jag förstå och fokuserar företrädesvis på Facebook. Förhoppningsvis kommer jag inom kort att forska om arbetslivets och kroppens medialisering i två parallella projekt.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag är nörd. Rakt igenom. När jag var grundstudent på 90-talet och tidigt 2000-tal skrev jag en rad uppsatser om internet och social/personlig förändring. På den tiden var jag själv väldigt aktiv i nätbaserade gaycommunities och det var något som senare kom att inspirera mig i arbetet med min avhandling (Självets garderobiär – fulltext på http://bit.ly/avhandl). Något år efter disputationen fick jag forskningsmedel från Riksbankens Jubileumsfond och dessa förlades på en webbyrå där detta intresse kunde fördjupas, både praktiskt och teoretiskt.

Vad gör du helst när du är ledig?
Ledig? Jag tränar och springer för att bli vacker. Egentligen är jag en ganska ytlig människa. Dock inte en sådan som inte njuter av livets sötma. Vin, kött, blåbär och böcker får mig att spinna. Jag är också en sådan person som gör listor över precis allt. Det roligaste jag någonsin har skrivit i en lista är att jag måste fokusera nuet. Vad säger egentligen det?

Vad läste du senast?
Eli Pariser: The Filter Bubble (http://www.bokus.com/bok/9780241954522/the-filter-bubble-what-the-internet-is-hiding-from-you/). En spännande populärvetenskaplig skildring av ett tema som jag utforskar i mitt arbete. Vad händer egentligen med det sociala livet när det i ökande grad styrs eller i alla fall påverkas av olika algoritmer? Ett slags strukturer som på ett väldigt märkligt sätt sätter individen och hennes eller hans föreställningsvärld i centrum och smeker den medhårs.

Vad tänker du blogga du om?
Jag tänkte blogga om tankegångar som dyker upp i relation till min vardag som forskningsledare och lektor i sociologi vid Högskolan i Halmstad. Just nu bygger jag upp en forskningsmiljö och det är en uppgift som kräver avvägningar, svajiga balansakter och långsiktigt tänkande. Det är något som kastar nytt ljus över såväl forskning som undervisning och är något som kommer att beröras under dessa månader. Jag kommer också att skriva om min forskning. Eller helt enkelt andra teman som jag tycker är viktiga och roliga att beröra.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Det vet jag inte riktigt. Jag tror inte jag har några specifika förväntningar. Bloggandet blir lätt en yta för reflektion, kanske en kanal för att få utlopp för frustration, glädje och irritation. Förhoppningsvis kan jag både roa och fånga intresse. Kanske få en och annan kommentar dessutom. Att engagera på ett sätt som resulterar i respons är alltid det svåraste.

Text: Peter Tillhammar

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter