Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Lisa Bengtsson står framför en mur som där med stora bokstäver står NOAA.

Lisa Bengtsson är anställd på NOAA vid forskningslabbet Physical Sciences Laboratory i USA. Foto: Joseph Sedlar.

NYHET

Efter 20 års arbete med väderprognoser är hon lika fascinerad

Efter att i flera år utvecklat modeller för väderprognoser på SMHI i Norrköping flyttade forskaren Lisa Bengtsson för sju år sedan till myndighetens motsvarighet i Boulder i USA.

– Boulder är något av ett mecka för meteorologer, säger hon.

Lisa Bengtsson forskar om väderprognoser under den statliga organisationen NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) vid forskningslabbet Physical Sciences Laboratory, i Boulder i Colorado i USA.

Staden är känd bland meteorologer runtom i världen då flera forskningscenter i atmosfärsvetenskap ligger just här. Så när Lisa Bengtsson såg att det fanns ett ledigt jobb tvekade hon inte att söka.

– Boulder är något av ett mecka för meteorologer. Jag har varit här på konferenser och möten och såg att de letade efter forskare som skulle göra det jag jobbade med just då, säger hon.

Det var 2017. Då arbetade hon sedan flera år på forskningsavdelningen på SMHI i Norrköping där hon utvecklade modeller för väderprognoser.

– Jag blev erbjuden tjänsten, men eftersom vi hade hus och två barn var det inte ett lätt beslut att bryta upp. Vi hade bott i Stockholm och Norrköping i tolv år, men jag fick tjänstledigt från SMHI i två år och det underlättade beslutet, säger Lisa Bengtsson.

Fotboll och klimatforskning

Att hon hamnade på ett forskningslabb i Boulder är när man tittar tillbaka inte så konstigt. Lisa Bengtsson växte upp i Uppsala som nummer två i en syskonskara på fyra. Mamma jobbade som barnmorska på akademiska sjukhuset, pappa är kemiingenjör och har jobbat med läkemedel.

Lisa Bengtsson följde det naturvetenskapliga spåret och läste naturvetenskaplig linje på fotbollsgymnasium samtidigt som hon var en skicklig forward i hemmalaget Danmarks IF.

Kombinationen gjorde att jag tidigt kunde se hur min forskning kan tillämpas för att göra stor nytta i samhället.

Specialarbetet i årskurs 3 handlade om klimatforskning. Det var innan det var enkelt att hitta data på internet och Lisa Bengtsson fick gräva djupt för att hitta den information som behövdes. Arbetet gav resultat och hon belönades med ett pris av miljöförvaltningen i Uppsala kommun.

– Jag visste nog väldigt tidigt att jag ville forska, säger hon.

Fick ett stipendium

Via skolan fick hon ett stipendium för att spela fotboll i USA, vid University of Wisconsin i Milwaukee. Samtidigt började hon läsa på universitetet i samma stad. I USA läser man det första året ett visst antal poäng av grundkurser i olika ämnesområden. Lisa Bengtsson tog en introduktionskurs i atmosfärsvetenskap för att få de poäng som behövdes i naturvetenskap.

– Jag hade en jättebra professor och kände att det här vill jag lära mer om så jag valde atmosfärsvetenskap, motsvarande meteorologi, som huvudämne och då behöver man också läsa mycket matte, fysik och datakunskap, berättar hon.

Under somrarna praktiserade hon på SVT:s väderredaktion och fick lite erfarenhet av prognosverksamhet.

SMHI och universitetet

Med en kandidatexamen i atmosfärsvetenskap i bagaget flyttade hon tillbaka till Sverige för att fortsätta läsa och ta magisterexamen på Stockholms universitet.

– Viljan att forska om atmosfärens förutsägbarhet och jobba med modellutveckling förstärktes i Milwaukee, och ännu mer då jag gjorde examensarbetet under magisterutbildningen.

Första jobbet var på SMHI:s forskningsavdelning. Samtidigt började hon doktorera på universitetet. Handledarna – Erland Källén och Gunilla Svensson på universitet – och Nils Gustafsson på SMHI – var inspirerande.

– Kombinationen av arbete och forskning gjorde att jag tidigt kunde se hur min forskning kan tillämpas för att göra stor nytta i samhället. Det har varit en stor drivkraft under hela min karriär, säger Lisa Bengtsson.

Hon disputerade 2012 på en avhandling om atmosfärens förutsägbarhet.

Jag kan fortfarande slås av hur otroligt det är, trots att jag har jobbat med att utveckla prognosmodeller i nästan 20 år.

Förbättrar modeller

Nu leder hon en forskargrupp som utvecklar numeriska modeller som används för att göra väderprognoser. Modellerna kan, baserat på ett antal ekvationer över fysikaliska lagar, beskriva hur ett tillstånd i atmosfären kommer att utvecklas, upp till två veckor framåt. Och det är extremt fascinerande, tycker Lisa Bengtsson.

– Jag kan fortfarande slås av hur otroligt det är, trots att jag har jobbat med att utveckla prognosmodeller i nästan 20 år. Det är kanske speciellt märkbart här i Colorado där vi har så extremt stora variationer i vädret.

På våren och hösten kan temperaturen på några dagar variera mellan 20 plusgrader och fem minusgrader och snö.

– När modellerna visar på sådana stora omslag i vädret och man sitter i t-shirt och shorts är det svårt att tro att prognosen kommer slå in. Sen vaknar man nästa dag till en halvmeter snö och känner beundran och stolthet över vad modellerna idag klarar av, för sådana omslag kan man inte gissa sig till.

Extremväder är vanligare

Ekvationerna bakom modellerna är desamma i Sverige och i USA men modellerna skiljer sig på flera sätt. SMHI:s modeller är regionala över Skandinavien. I USA utgår Lisa Bengtsson från globala modeller som beskriver hela jordens yta. Dessutom är det betydligt vanligare med extremväder i USA än i Sverige.

– Här är det mycket fokus på att förbättra prognoser för exempelvis orkaner, hur de utvecklas, deras intensitet med mera. I västra USA är det antingen för torrt eller översvämning. Jag jobbar mycket med att förutspå torka och när det slår om för att sedan regna, vilket det ofta gör i veckor i Kalifornien.

Många blev oroliga för vad som skulle hända med forskningsfinansieringen när Donald Trump vann valet 2016

Arbetet på forskningsinstitutet liknar det i Sverige, tycker Lisa Bengtsson. Forskningen på den statliga myndigheten är – till skillnad från på universitetet i samma stad – väldigt tillämpad. Finansieringen kommer direkt från regeringen.

– Det skulle kunna bli lite osäkert om det kommer en ny president som inte prioriterar klimatforskning eller förstår hur viktig den är. Men både senaten och representanthuset ska godkänna en budget och de kan balansera varandra.

Många blev exempelvis oroliga för vad som skulle hända med forskningsfinansieringen när Donald Trump vann valet 2016, berättar hon. Han ville dra ner kraftigt på den statliga forskningsfinansieringen, men i slutändan blev det inte så stor förändring i budgeten.

”Vi har följt varandra fram och tillbaka”

Lisa Bengtsson får numera rösta i presidentvalet då hon sedan 2021 är amerikansk medborgare. Medborgarskapet fick hon efter att först haft ett arbetsvisum och senare ett permanent uppehållstillstånd. Processen underlättades av att hon är gift med amerikanen Joseph Sedlar, som hon träffade redan under grundutbildningen på universitetet i Milwaukee. Även han är forskare i meteorologi och jobbar på NOAA.

– Vi har följt varandra fram och tillbaka. Han har gjort samma resa som jag, flyttade med mig till Sverige, disputerade på Stockholms universitet och har jobbat på SMHI.

Sen vaknar man nästa dag till en halvmeter snö och känner beundran och stolthet över vad modellerna idag klarar av

När familjen lämnade Sverige var det för en testperiod, men nu har det gått sju år. Lisa Bengtsson säger att de rotade sig snabbt. De trivs i området, med skolor och på arbetsplatsen.

– Colorado är fantastiskt. Det finns vandringsleder utanför dörren, skidåkning, naturen, Klippiga bergen, många soldagar per år. Vi åker skidor och mountainbike och vandrar så ofta vi kan.

Reser till Sverige varje sommar

Att återvända till Sverige är därför inte aktuellt just nu. Hur det blir på lite längre sikt är förstås svårt att säga något om.

– Det jobbigaste är att ha största delen av familjen i Sverige – mamma, pappa och två bröder. Min lillasyster, som driver ett filmproduktionsföretag, bor just nu i New York. De andra kommer som tur är hit ofta och vi åker till Sverige en gång varje sommar och umgås med dem.

... även om mamma nog är lite besviken att jag inte blev meteorolog på tv

Föräldrarna har varit viktiga förebilder.

– De har inspirerat och stöttat, även om mamma nog är lite besviken att jag inte blev meteorolog på tv, säger Lisa Bengtsson med ett leende.

Hon har slutat spela fotboll, men hänger med i vad som händer och håller på Sverige när det är match. Hennes man hejar på USA, medan barnen hellre tittar på hockey. Dottern är tio år och sonen, som har hunnit bli 13 år, spelar själv.

När det kommer till hockey känner de sig väldigt svenska. Hemmarinken för Colorado Avalanche finns mindre än fem mil bort. Det är där Peter Forsberg en gång spelade och lagkapten idag är Gabriel Landeskog från Stockholm.

Boulder – ett mecka för meteorologer

I Boulder finns följande organisationer:

  • CIRES (Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences)
  • JCSDA (Joint Center for Satellite Data Assimilation)
  • NCAR (National Center for Atmospheric Research)
  • NOAA (National oceanic and atmospheric administration)
  • NWS (National Weather Service)
  • University of Colorado
  • NIST (National Institute of Standards and Technology)

Artikelserie: Vägen till akademin

Varför blev de forskare? Hur såg vägen dit ut? Vilka forskningsfrågor brinner de för?
Möt forskare från olika delar av forskarvärlden och läs om deras erfarenheter av akademin, i serien Vägen till akademin.

Läs alla artiklar i Curies serie Vägen till akademin

Du kanske också vill läsa

Nyhet 13 maj 2024

Gör det möjligt för fler forskare att ha förenade anställningar. Och förläng tiden som får gå mellan disputation och anställning som biträdande lektor. Regeringens förslag för ökad...

Nyhet 22 april 2024

Redaktionen

Han skriver om unga forskares villkor och vad en forskarutbildning egentligen är. Jonatan Nästesjö forskar om akademiska karriärer vid Lunds universitet. På sin fritid leker han he...

Nyhet 9 april 2024

Ulrika Ernström

Han kämpar för världens förbisedda svampar. Mykologen Henrik Nilsson undviker medvetet högrankade tidskrifter, men är en av världens mest citerade forskare. Och han har ett tydligt...