Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Man i blå skjorta och glasögon står framför träplank.

NYHET

Jonatan Nästesjö ny krönikör i Curie

Han skriver om unga forskares villkor och vad en forskarutbildning egentligen är. Jonatan Nästesjö forskar om akademiska karriärer vid Lunds universitet. På sin fritid leker han helst med sin dotter eller tittar på när Liverpool FC spelar.

Vad forskar du om?
Jag forskar om akademiska karriärer. Mer specifikt studerar jag samspelet mellan hur akademiskt arbete utvärderas och tillskrivs värde i olika sammanhang och hur unga forskare lär sig att arbeta, leva och producera kunskap.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Till en början var jag fascinerad över hur mycket tid, energi och resurser som idag läggs på att mäta och utvärdera akademiskt arbete. Vad får det för konsekvenser när forskare och universitet kontinuerligt måste göra sina prestationer mätbara? Det är en fråga som ofta studerats uppifrån, på någon slags makronivå. Jag ville istället närma mig det akademiska vardagslivet. När jag gjorde det så breddades mitt intresse från specifika verktyg eller system för utvärdering till de mer grundläggande sociala processer och praktiker som formar vem och vad det är som räknas som värdefull inom dagens akademi.

Vad gör du helst när du är ledig?
Då leker jag helst med min dotter, läser böcker som inte har med mitt jobb att göra eller tittar på när Liverpool FC spelar.

Vad läste du senast?
Här finns det numera tre kategorier. Fritid vuxen: Natten av Sara Gordan. Fritid barn: Vems fel? av Stina Wirsén. Jobb: The work of Art av Alison Gerber. Samtliga rekommenderas!

Vad tänker du skriva om?
Jag har tänkt mig två spår. Å ena sidan unga forskares villkor och värderingsprocesser inom akademin. Å andra sidan vill jag som nydisputerad ta chansen att blicka tillbaka på min forskarutbildning och skriva om akademiskt arbete mer generellt. Hur kan vi förstå vad en forskarutbildning är? Och vilket är det bästa tips jag fått som doktorand? Den som läser får veta.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag ser det som en möjlighet att delta i samtal som är större och bredare än de diskussioner om forskningens villkor som förs inom mitt fält. Samtidigt vill jag dra nytta av och bidra med perspektiv från mitt forskningsfält. Kanske att det kan sätta igång ett nytt samtal eller två. Har jag tur så lär jag känna nya forskare på vägen.

Läs krönikor av Jonatan Nästesjö i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 9 april 2024

Ulrika Ernström

Han kämpar för världens förbisedda svampar. Mykologen Henrik Nilsson undviker medvetet högrankade tidskrifter, men är en av världens mest citerade forskare. Och han har ett tydligt...

Krönika 2 april 2024

Forskande läkare kan bidra till nya lösningar och frågeställningar. Men andelen läkare som disputerar minskar. Johan Frostegård vill att det ska bli lättare att kombinera de båda r...