Vem är bäst på att förklara sin forskning?

2016-11-24

Vem är årets bästa forskningspresentatör? Tisdagen den 29 november kl 14 avgörs för femte gången den nationella tävlingen Forskar Grand Prix där forskare berättar om sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. De sju finalisterna har alla vunnit varsin regional deltävling för att ta sig till finalen som i år går av stapeln på musikklubben Nalen i Stockholm.

Alla som har vägarna förbi och vill vara med och rösta fram vinnaren tillsammans med en expertjury är välkomna. Juryn består av skådespelaren Anja Lundqvist, Patrik Hadenius, chefredaktör på Forskning & Framsteg, och Agnes Wold, professor på Göteborgs universitet. Finalen arrangeras av Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

En annan tävling i samma anda är Dance Your PhD som anordnas årligen av den vetenskapliga tidskriften Science. De tävlande, som kommer från hela världen, gestaltar sig doktorsavhandling i dans. Årets tävling, som arrangerades för nionde gången, vanns av Jacob Brubert, University of Cambridge, som forskar om artificiella hjärtklaffar.

Läs gärna också i Curie om forskarna som brinner för att sprida kunskap och nya forskningsrön:

Stamcellsturism och förfalskade mediciner

Prisad för P2-podd om musikhistoria

Hon fängslar fångar med forskning

Så ska bilder förklara forskning

Julias forskning går som en dans

Peter Tillhammar / Redaktionen

 

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter