Vad blir det av en Nobelpristagare?

2015-12-10

Halv fem på morgonen kom telefonsamtalet som för alltid skulle förändra hans liv. Då fick Peter Doherty beskedet av Nobelkommittén att han tilldelats 1996 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sin forskning kring hur immunförsvaret upptäcker virusinfekterade celler.

Han behövde inte fundera länge på om samtalet var äkta eller kom från någon av skämtarna på jobbet. Inom loppet av tio minuter hade han pratat med tysk, portugisisk och colombiansk radio. Ja intresset från media var så stort att han inte hann med någonting annat än att svara i telefon. Snart hörde också CNN av sig för att få en intervju på hans arbetsplats St Jude Children´s Research Hospital i Memphis, USA.

Även undertecknad ville intervjua honom. Dagen för intervjun möttes jag honom omgiven av forskarkolleger som för stunden bytt skepnad till monster och seriefigurer. Det var Halloween, en av årets största dagar på barnsjukhuset där forskningen går ut på att hitta nya behandlingsmetoder mot barncancer och andra livshotande tillstånd.

Men det var inte bara medier som uppmärksammade priset. När Peter Doherty en kort tid senare åkte till sitt gamla hemland Australien för att närvara vid sin sons bröllop, förvandlades besöket till en statsangelägenhet och möten med både premiärministern och statsöverhuvudet.

Uppståndelsen blev så stor att han inte kunde fortsätta forska. Men samtidigt såg han nya möjligheter i prisets spår. Han förutspådde att året efter Nobelpriset skulle bli hans ”miss America year” – ett år då han skulle bli en talesperson för forskarvärlden. Några tvivel om att han skulle återvända till forskningen fanns dock inte. Han hade många frågor kvar att ställa.

Ibland har jag undrat hur det gick sedan. Hur blev det fortsatta forskarlivet efter Nobelpriset? Tog inspirationen slut eller fick hans forskning kanske ny skjuts och inriktning? Nu finns svaret. Läs intervjun i Curie med Peter Doherty – nästan 20 år efter det där telefonsamtalet som ställde allt på huvudet.

Missa inte heller intervjun med Gustav Källstrand, Nobelmuseet, om vilken roll Nobelfesten spelar för de prisbelönta forskarna. Läs gärna också artikeln om hur forskarvärlden väljer styrelser och debattinlägget om den nya satsningen på de bästa unga forskarna.

Peter Tillhammar / Redaktionen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter