Ung akademi fyller fem

2016-05-26

Allt fler började tala om villkoren för unga forskare. Flera forskningsfinansiärer gjorde också riktade satsningar på den här gruppen. I början på 2010-talet grundades även Sveriges unga akademi som skulle ge röst åt unga forskare och påverka forskningspolitiken.

Idag består den unga akademin av närmare 50 framstående forskare som alla valts in som ledamöter under en femårsperiod. Som ung forskare räknas den som disputerat för högst tio år sedan.

Under åren som gått har akademin och dess medlemmar gjort sig hörda i många olika sammanhang. Som föreläsare, mötesarrangör, remissinstans och som skribenter, inte minst i Curie där man både bloggat och debatterat om unga forskares villkor och jämställdhet i akademin.

På fredag fyller Sveriges unga akademi fem och firar med tårta, seminarier och prisutdelning. Priset är det nyinstiftade Torsten Wiesel Midnight Sun Award som ska belöna personer eller organisationer som gjort extraordinära insatser för att förklara eller sätta ljus på vetenskapen. I år går priset till skaparna av tv-serien The big bang theory – Chuck Lorre, Steven Molaro och Bill Prady samt seriens vetenskapliga rådgivare David Saltzberg.

Peter Tillhammar / Redaktionen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter