Minskade satsningar i USA

2013-10-30

USA ses ofta som en förebild för resten av forskarvärlden. Flest nobelpristagare, gigantiska forskningsbudgetar och många kreativa forskningsmiljöer.

Tidningen Curie har tagit upp flera exempel på aktuell forskning och dynamiska forskningsmiljöer i USA. Snart kommer vi även att belysa den amerikanska storsatsningen på hjärnforskning, BRAIN, som president Obama tillkännagav tidigare i år.

Allt är dock inte frid och fröjd i den amerikanska forskningsvärlden. En analys utförd av American Association for Advancement of Science (AAAS) visar att de federala utgifterna för forskning och utveckling minskat med drygt 16 procent sedan 2010. Det är den största nedgången under en treårsperiod sedan slutet av rymdkapplöpningen på 1970-talet.

Neddragningarna har bland annat lett till budgetnedskärningar för forskningsmyndigheter som NIH och NSF och drabbat många forskare och forskningsinstitutioner. Läs mer om nedskärningarna i tidskriften Nature.

Även i Curie kommer du att kunna läsa mer om internationella trender för forskningsfinansiering. Hör gärna av dig med tips på frågor vi bör ta upp.

Peter Tillhammar / Redaktionen

Läs mer om internationella forskningsmiljöer i Curie:

Forskningsinstitutet utan väggar
Från Harvard till Vita huset
Arabiska våren förändrade deras liv
Italiens kris förde henne hit
En plats för nyttigt lärande
Familjeprojekt Montreal – statsvetare på postdok
Forskarflytt ger nya idéer
Snabb marsch till toppen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter