Lyssna in julen! Curie är tillbaka 11 januari

2015-12-17

För en månad sedan var världens alla unga akademier samlade i Stockholm för att utbyta erfarenheter och diskutera hur forskare kan bidra till en bättre värld.

Läs intervjuerna med Jenny Larsson och Anna Sjöström Douagi vid Sveriges unga akademi, som stod bakom evenemanget tillsammans med Globala unga akademin och EU:s gemensamma forskningscentrum, Joint Research Centre: En röst för unga forskare och Alla länder borde ha en ung akademi Lyssna också på Curies poddsändning från mötet där unga forskare från hela världen kommer till tals. 

För dig som vill höra mer om forskning under julen – här är några fler poddtips:

Akademipodden produceras av Sveriges unga akademi. Tidigare avsnitt har bland annat handlat om skolan, hjärnan, kreativitet, forskningens dynamik och hur man kan locka fler kvinnor till områden som natur och teknik.

Bildningspodden lanserades i november av humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Här kan man varje vecka lyssna på forskare inom humaniora som samtalar om exempelvis historiska personer, idéströmningar eller konstverk. Podden vänder sig till alla nyfikna som vill bättra på sin allmänbildning. För idé och produktion står Magnus Bremmer, kulturjournalist och forskare, och Klas Ekman, författare och journalist.

Nyligen var det också premiär för podden Psykiatrikerna där forskare och kliniker från olika delar av världen intervjuas av läkarna Anders Hansen och Simon Kyaga. Först ut var professor Mikael Landén, Göteborgs universitet, som är expert på bipolär sjukdom. Serien vänder sig till alla som är intresserade av vetenskap och psykiatri och presenteras i samarbete med läkemedelsföretagen Otsuka och Lundbeck.

En annan podd som låter forskare komma till tals är Klimatpodden. Här möter lyssnarna också aktivister, entreprenörer och andra som engagerat sig i klimatfrågan. De forskare som hittills medverkat är Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, och Maria Grahn, forskare och projektkoordinator vid Chalmers. Redaktör och producent för Klimatpodden är journalisten Ragnhild Larsson.

Forskare medverkar även i den nystartade Talangpodden där lyssnarna lär känna några av Sveriges supertalanger som samtalar med Veckans affärers Ulf Skarin. I det första avsnittet medverkar Erik Modig, forskare i konsumentpsykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, och pratar om kreativitet. Talangpodden presenteras av Veckans affärer i samarbete med fackförbundet Unionen.

Missa inte heller Curies tidigare tips om forskningspoddar.

Curie gör ett uppehåll över jul och nyår. Under uppehållet går det inte heller att skriva några kommentarer om artiklar och inlägg. Den 11 jan är Curie tillbaka med senaste nytt från forskarvärlden och nya nedslag i forskningspolitiken.

Till dess önskar redaktionen för Curie alla sina läsare God Jul och Gott nytt år.

Peter Tillhammar

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter