Lucköppning i forskarvärlden

2016-12-01

Väntan är över. I måndags lämnade regeringen över den forskningspolitiska propositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft till riksdagen. Propositionen har ett tioårigt perspektiv, med fokus på satsningar under åren 2017 till 2020. Läs mer i Curie om propositionen och forskarvärldens reaktioner.

Knappt har regeringen öppnat luckan till forskningsproppen innan det är dags för årets traditionsenliga lucköppning – julkalendern. Bland årets adventskalendrar finns många med forskningsanknytning.

Ett exempel är julkalendern som tagits fram av studenter vid Lunds tekniska högskola. Den vetenskapliga kalendern består av 24 kortfilmer som varje dag fram till julafton ger tittarna en inblick i tekniska och naturvetenskapliga fenomen.

Ett annat exempel är julkalendern vid högskolan i Jönköping – Jönköping University. Bakom dagens lucka svarar Berndt Brikell, universitetslektor i statsvetenskap, på frågan: How will it be to have Trump as President?

Forskarbloggen Politologerna erbjuder också sina läsare en julkalender. Innehållet bakom den första luckan handlar om hur svenska väljare betygsatt regeringar och vilka som varit väljarnas önskeregeringar och favoritministrar sedan 1979.

Ett annat exempel på julkalendrar i forskarvärlden är Researcher´s Advent Calender där bloggande forskare på Karolinska institutet förenar forskning med jul och advent i sina inlägg. Andra som satsar på kalendrar i år är Formas och Stockholms universitet.

Fler tips på julkalendrar med vetenskapligt tema hittar du på Malins Sandströms blogg Vetenskapsnytt. Läs gärna också hennes tidigare blogginlägg i Curie.

Peter Tillhammar / Redaktionen