Konsten att förklara sin forskning

2014-11-20

När forskarvärlden förmedlar kunskap till det omgivande samhället är det ett exempel på den tredje uppgiften. Men vilken forskare är egentligen bäst på att förklara sin forskning?

Den 25 november avgörs Forskar Grand Prix för tredje gången när nio forskare tävlar om vem som gör den bästa presentationen av sin forskning på fyra minuter. Tävlingen äger rum kl 17-20 på rockklubben Debaser i Stockholm. Alla som har vägarna förbi och vill vara med och rösta fram vinnaren är välkomna.

På vägen till den nationella finalen har de nio deltagarna först vunnit en regional tävling. Deras forskning spänner över ett brett fält. Från avfallshantering och konsumentpsykologi till elektroniska ögon och hur IT kan förbättra vård och hälsa.

Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet samt forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

En annan tävling i samma anda är Dance Your PhD som arrangeras årligen av den vetenskapliga tidskriften Science. Tävlingen går ut på att forskare, som kommer från hela världen, gestaltar sin doktorsavhandling i dans.

Årets tävling, som nyligen arrangerades för sjunde gången, vanns av Uma Nagendra, University of Georgia, som doktorerar på en avhandling i växtbiologi. Dansen, som hon och hennes kolleger utförde delvis hängande i trapetser, beskriver skadorna i en skog efter en tornado.

Vinnare utsågs också i kategorierna biologi, fysik, kemi och samhällsvetenskap. Du kan se filmer av samtliga vinnande danser här.

Läs mer i Curie om tävlingar där forskare ska förklara sin forskning:

Julias forskning går som en dans
En avhandling på två minuter
Forskarna som står upp på rockscenen

Peter Tillhammar / Redaktionen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter