Hur når forskningen ut?

2015-11-17

Hur kan forskning möta samhällets stora utmaningar? Det är temat för flera evenemang den närmaste veckan. Nu på onsdag 18 november arrangeras paneldebatten Når humaniora ut? av tankesmedjan Humtank på Nordiska museet. I debatten deltar forskare, kulturjournalister samt företrädare för högskolor och muséer. Efter debatten följer en prisceremoni där mottagaren av Humtankpriset 2015 presenteras. Priset går till den akademiker som ”mest förtjänstfullt lyft humaniora i offentligheten”.

Knappt en vecka senare (24 november) anordnar Ingenjörsvetenskapsakademien seminariet Hur ska vi få fram forskning som löser samhällsproblemen?. Då berättar en representant för den nybildade danska Innovationsfonden om fondens strategi för att bli en aktiv forskningspartner. Även talare från brittiska National Institute for Health Research, amerikanska Advanced Research Projects Agency-Energy samt det nybildade finska strategiska forskningsrådet delar med sig av sina erfarenheter. Seminariet avslutas med en diskussion om vad vi kan lära av exemplen och vilka förändringar som kan behövas i Sverige.

Curie har vid flera tillfällen tagit upp frågan om forskning och samhällsnytta. Läs till exempel gärna intervjun med forskarna Eugenia Perez Vico och Jonna Bornemark som vill vidga synen på forskningens nytta.

Peter Tillhammar / Redaktionen

 

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter