Forskningen efter Brexit

2016-11-10

Lagom till midsommar hände det som få trodde skulle kunna hända. Det brittiska folket röstade för att Storbritannien ska lämna EU. Vad berodde valresultatet på och vilka konsekvenser kan det få på sikt för forskningen? Det är frågor som Curie tar upp i två artiklar om Brexit: Därför vann Brexit och Oviss framtid för brittisk forskning utan EU

Förhandlingarna om utträde kan börja först när Storbritannien aktiverat artikel 50 i Lissabonfördraget. Enligt premiärministern Theresa May kommer detta att ske i början av nästa år när regeringen meddelar Europeiska rådet om Storbritanniens avsikt att lämna EU.

Häromveckan slog dock en domstol i London fast att regeringen först måste få grönt ljus från parlamentet. Domen har överklagats till högsta domstolen. Under tiden fortsätter diskussionerna om hur utträdet kommer att påverka forskningen.

Läs gärna också i Curie: Björn Larssons krönika om vetenskapens egna värderingar, Andreas B. Dahlins debattinlägg om impaktfaktorer och Pernilla Wittungs blogginlägg om synen på undervisning.

Peter Tillhammar / Redaktionen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter