De förklarar forskningen

2015-11-26

Förutom att forska och undervisa har forskare också i uppgift att förmedla kunskap till allmänheten om den forskning som finansieras av staten. Ett exempel på forskningskommunikation är webbplatsen Forskning.se som sedan 2002 förmedlat kunskap om offentligt finansierad forskning till allmänheten. Den drivs utan vinstintressen av landets lärosäten samt ett tiotal myndigheter och stiftelser.

I måndags fick Forskning.se en ny form och karaktär. Här kan du läsa nyheter direkt från lärosäten och forskningsinstitut, men också redaktionella artiklar och artikelserier som förklarar och fördjupar. Det redaktionella innehållet skrivs av journalister och bygger på intervjuer med forskare inom alla ämnesområden.

Ett annat exempel på forskningskommunikation är The Conversation som först lanserades i Australien 2011. Idag finns också en brittisk, en fransk, en amerikansk och en afrikansk edition av nättidningen, vars syfte är att öka förståelsen av aktuella samhällshändelser och komplexa frågeställningar.

Texterna skrivs av forskare som får hjälp av tidningens erfarna redaktörer att göra texterna lättillgängliga och begripliga för allmänheten. Författarna får endast skriva om ämnen som de är experter på. De måste också redovisa hur deras forskning finansieras och eventuella intressekonflikter.

The Conversation är en oberoende nyhetskälla med finansiärer och samarbetspartners som Bill & Melinda Gates Foundation, Reuters, Journalist´s Resource, Knight Foundation och Boston University. Den är gratis att läsa, dela och återpublicera – förutsatt att man håller sig till tidningens riktlinjer.

Läs gärna mer i Curie om forskningskommunikation och den tredje uppgiften. Här är ett axplock av artiklar och inlägg om det här ämnet:

Ett webbmagasin för tredje uppgiften
Ett hav av olästa forskartexter
Prisad för P2-podd om musikhistoria
Tredje uppgiften viktigare än någonsin
Ett brännglas på samtiden
Presentera din forskning i en hiss

Peter Tillhammar / Redaktionen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter