Nobelprisen duggar tätt

2018-10-03

Nobelprisen har duggat tätt de senaste dagarna. Den här veckan har årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, fysik eller kemi tillkännagetts. För första gången på 55 år har en kvinna tilldelats ett av Nobelprisen i fysik. Kanadensiskan Donna Strickland får priset tillsammans med Arthur Ashkin, USA, och Gérard Mourou, Frankrike, för banbrytande upptäckter inom laserfysik.

Fortfarande är dock de allra flesta Nobelpristagarna män. Endast 20 kvinnor (var av två i år) har tilldelats något av de vetenskapliga prisen sedan Nobelpriset började delas ut 1901. För att ändra den sneda könsfördelningen kommer Nobelkommittéerna att ändra nomineringsprocessen:

Så ska fler kvinnor nomineras till Nobelpriset

Läs också i Curie om hur nyanlända forskare kan få in en fot i universitetsvärlden: Nytt snabbspår för nyanlända forskare

Med anledning av Nobelprisen arrangeras den här veckan en serie möten och evenemang under samlingsnamnet Nobel Calling!  På fredag den 5 oktober anordnas Nobel Prize Teacher Summit 2018 som är en internationell konferens i Stockholm där lärare träffar Nobelpristagare. Och på Nobelmuseet möter kemipristagaren Martin Chalfie fredspristagaren Leymah Gbowee den 6 oktober för ett samtal om vetenskap och mänskliga rättigheter.

Peter Tillhammar / Redaktionen

Ta del av information om behandlingen av dina personuppgifter