Curie tar jullov till 8 januari

2013-12-19

Jo det är sant, Rudolfs mule är faktiskt röd. I den välkända julvisan lyser renen upp vägen för tomten med sin röda mule. Nu har forskare i Lund fångat den lysande mulen hos hans artfränder på film med hjälp av en värmekamera. Bilderna är tagna i Skåne djurpark, världens största zoo för nordiska djur.

Förklaringen till den röda mulen är blodflödet som hjälper till att hålla mulen varm på vintern.  Det varma blodet som pumpas till renens mule kan ge den ett rödaktigt sken. Läs mer och se filmen här.

Missa inte heller årets sista nyhet i Curie om hur forskning i Storbritannien och Nederländerna utvärderas nationellt:
Så bedöms forskare i England och Holland

Och ägna gärna en del av julledigheten åt våra artiklar om mobilappar och hur du kan få in hela universum i mobilen: Appsolut appar i telefonen och Hela universum i mobilen

Det här är den sista redaktionsbloggen för året. Nu tar Curie ledigt över jul och nyår. Under den här tiden publicerar vi inget nytt och det går inte heller att skriva några kommentarer.

Onsdagen den 8 januari är vi tillbaka med senaste nytt från forskarvärlden. Vill du tipsa om vad vi borde ta upp nästa år eller säga din mening – mejla oss på redaktionen@tidningencurie.se eller debatt@tidningencurie.se

God Jul och Gott Nytt År önskar Curie-redaktionen

Peter Tillhammar / Redaktionen