Nikola Tesla var sin tids mest produktiva uppfinnare inom elektricitet och lade grunden till hushållselektricitet och trådlös kommunikation.
NYHET
Tesla i rampljuset på nytt
Länge var han bortglömd, men på internet sprids kulten om Nikola Tesla. Grundarna från Google och Ebay har startat företag i hans namn och människor från hela världen har samlat in miljoner till ett nytt Teslamuseum som ska byggas på Long Island utanför New York.
På bilderna från förra sekelskiftet står en man med brinnande blick, ibland med blixtar i bakgrunden. Han var sin tids mest produktiva uppfinnare inom elektricitet och lade grunden till hushållselektricitet och trådlös kommunikation. Ändå var hans namn länge okänt för allmänheten.
Nytt Teslamuseum
Nu vill många lyfta fram Tesla in i ljuset och bygga ett museum i hans gamla laboratorium på Long Island, New York. Tillsammans med webbserietecknaren TheOatmeal lyckades de 2013 samla in över en miljon dollar.
Jane Alcorn, chef på muséet, berättar att över 33 000 människor från 108 länder har bidragit på olika sätt. I Sverige är venture-investeraren Dusan Stojanovic en stor donator.
– Folk börjar inse vilket geni Tesla var, hur mycket han bidragit till samhället. Man vill att museet ska bli en plats där man kan lära sig om teknik och vetenskap, om Tesla och även driva egna projekt, säger Jane Alcorn.
Tesla undersökte redan på 1890-talet energi och signalöverföring, och står på över 250 patent. Framför allt uppfann han växelströmssystemet och tekniken att kommunicera via radiofrekvenser.
Glömdes bort
Växelströmssystemet var nödvändigt för att kunna transportera elektricitet långa sträckor och lade grunden till att varje hushåll kunde få ett eluttag. Marc Seifer, författare till Wizard: The Life and Times of Nikola Tesla (1997) har en teori varför han sen glömdes bort.
– Han var världsberömd på 1890-talet, men eftersom hans namn inte var synligt på växelströmsmotorn eller på radion glömdes det bort till skillnad mot Edison. Edisons namn syntes i företagsnamnet Edison Electric och Edisons signatur satt på fonografen.
Växelströmssystemet fick istället namn efter Westinghouse som köpte patenten av Tesla och radion blev ihågkommen som enbart Marconis uppfinning eftersom Marconi hann först med att skicka en signal över Atlanten. Men helt bortglömd blev Tesla aldrig och New Age-rörelsen tog dessutom honom till sig.
Fantastiska teorier om att Tesla var en utomjordning som kommit för att rädda jorden från den smutsiga kolkraften med sin rena vattenelenergi spreds genom boken Return of the Dove (1957) av Margaret Storm.
Marc Seifer berättar att idéerna har sitt ursprung i Teslas påståenden att han mottagit signaler från utomjordisk intelligens när han testade sin trådlösa kommunikation och att Tesla påstod att han öppnat sitt tredje öga när han såg växelströmsmotorn i en uppenbarelse.
– Det är ett annorlunda sätt att se Tesla, men jag tror den andliga sidan också är en del av det som attraherar de miljonärer och forskare som inspireras av Tesla, säger Marc Seifer.
Aktuell igen
Varför ökar intresset för Tesla? Marc Seifer tror att elbilföretaget Tesla motors spelar en stor roll. Tesla motors startades 2003 av fyra unga miljonärer, Googles och Ebays grundare. En av dem är uppfinnaren Elon Musk (född 1971) som också startat företag med solenergi och rymdfärder.
Nikola Teslas egna bilder med blixtar är också fantasieggande och med internet kunde de snabbt spridas. Marc Seifer tror också att hans egen bok bidragit. I den kunde han referera källor som slog fast att Tesla verkligen var den som uppfann växelströmsystemet (AC polyphase system) och radion.
Tesla forskade även inom många andra områden som trådlös energiöverföring, gravitationsteori och teknik som ligger bakom tv, mobiltelefoni och fjärrstyrning. Det råder oenighet kring hur stort Teslas bidrag var, men Tesla var utan tvekan mycket produktiv och hans forskning fortsätter inspirera.
Tesla säger själv i sina memoarer: ”Uppfinnande är det viktigaste resultatet av människans skapande förmåga. Dess yttersta avsikt är medvetandets fullständiga herravälde över den materiella världen, att kunna utnyttja naturkrafterna för mänskliga behov.”
Nikola Tesla
Nikola Tesla (1856-1943) föddes som serb i dåvarande Österrike i det som nu är Kroatien. Han utvandrade till USA och blev så småningom amerikansk medborgare. Under sin storhetstid kring sekelskiftet blev han känd för flera stora uppfinningar och teorier inom elektromagnetism.
Tesla gjorde framför allt elektricitet kommersiellt gångbar, men uppfann även trådlös kommunikation via radio liksom trådlös energiöverföring. Han har gett namn till enheten för magnetisk flödestäthet (Tesla), trådlös energiöverföring (teslaeffekt) och en transformator som skapar blixtar genom att ladda ur mot en kondensator (Teslaspole).
Utöver det arbetade han med många andra uppfinningar och teorier, som till exempel robotteknik, fluorescens och röntgen. Tesla lyckades få över 250 patent. Han samarbetade under sitt liv med flera forskare, bland annat Edison som han också under en tid konkurrerade med.
Strömkriget
I slutet av 1800-talet gällde det att bli det företag som sålde elektricitet till hushållen. Det ledde i USA till en strid mellan Edisons företag som byggde på en likströmsgenerator och Westinghouses företag som med Teslas patent hade en växelströmsgenerator. Växelström vann striden att utvinna elenergi från Niagarafallen och i förlängningen distribuera el till resten av USA. I Europa accepterade man växelström snabbare. Vi vet idag att växelström är mer effektivt för att transportera el på långa avstånd.
Tesla och Edison
Webbserien TheOatmeal Länk till annan webbplats. hyllar Tesla, och beskriver Edison som en affärsman, inte en uppfinnare. Motsättningen är något överdriven enligt Marc Seifer, då deras förhållande präglades av vänskaplig konkurrens. Edison uppfann inte lika mycket som Tesla, men fonografen är Edisons verk. Efter strömkriget, när Edison sparkats ur sitt företag (som då blev General Electrics, GE) och han accepterat växelström blev de vänner igen. När Teslas laboratorium brann ned 1912 använde han Edisons laboratorium. Han fick också The Edison medal 1917.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 9 september 2024
Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin frit...