Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Stefan Schubert står framför ett gulgrönt draperi.

Stefan Schubert är postdoktor i filosofi vid London School of Economics.

NYHET

Stefan Schubert ny krönikör i Curie

Han skriver om forskningens nytta och syfte och hur forskare kan bidra till en bättre värld. Stefan Schubert är postdoktor i filosofi vid London School of Economics.

Vad forskar du om?
Filosofi.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag läste statsvetenskap och upptäckte att många filosofiska frågeställningar – om vad som utgör ett gott argument, vad vi har skäl att tro, etc – är viktiga för att förstå samhället och politiken ordentligt.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är engagerad i Nätverket för evidensbaserad policy och Effektiv altruism-rörelsen och ägnar mycket tid åt det. Annars gillar jag att läsa.

Vad läste du senast?
Will MacAskills introduktion till Effektiv altruism: Doing Good Better.

Vad tänker du skriva om?
Bland annat hur vi forskare kan bidra så mycket som möjligt till att göra världen bättre.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det ska bli roligt! Jag hoppas kunna diskutera frågor om forskningens nytta och syfte på ett systematiskt sätt, trots det begränsade utrymmet.

Läs krönikor av Stefan Schubert i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 8 april 2024

Magnus Karlsson och Jonas Stier

Att forskning inom akademin ska komma samhället till del är en självklarhet. Men när kraven på samhällsnytta definieras för snävt riskerar de att strypa nya tankar, skriver Magnus ...

Debatt 2 april 2024

Mia Bernhardsen, Svenskt Näringsliv

Dålig matchning mellan utbildning och arbetsmarknad hindrar idag tillväxt, konkurrenskraft och välstånd. För att komma till rätta med den kompetensbrist som råder krävs inte bara i...

Nyhet 14 februari 2024

Redaktionen

Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fys...