Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild av Mattias Norrbäck.

Mattias Norrbäck forskar om rörelsehindrade människors delaktighet i samhälls- och arbetsliv. Foto: Jyrki Sivenius

NYHET

Registerforskning för bättre hälsa

Med hjälp av befolkningsregister försöker forskarna förbättra folkhälsa och levnadsförhållanden hos befolkningen. Satsningen på nätverket Simsam bygger på de unika förutsättningar Sverige har för registerbaserad forskning. Läs den första av två artiklar om registerforskning.

År 2008 tog Vetenskapsrådet, på uppdrag av regeringen, initiativet till nätverket Simsam. Förkortningen står för Swedish Initiative for Research on Microdata in the Social And Medical Sciences och nätverket består av sex olika forskningsnoder.

Den tvärvetenskapliga forskningen syftar till bättre folkhälsa och en ökad kunskap om sociala frågor, som vilka faktorer i barndomen som leder till ökad risk för fetma eller cancer senare i livet.

– En målsättning är också att främja en förbättrad och utökad användning av register inom forskningen och att öka kunskapen om hur registerforskningen är organiserad i Sverige och internationellt, säger Anna Holmström, Umeå universitet, som är koordinator för Simsam.

Koppla samman uppgifter

Genom att koppla samman uppgifter för stora befolkningsgrupper om hälsa, sjukvård, riskexponering och dödlighet med register som rör arbete, utbildning och boende kan komplexa samband mellan biologiska egenskaper, livsföring och hälsa undersökas.

– Dessa register utgör en unik resurs och ger forskare möjlighet att få tag på mängder av olika uppgifter på kort tid och till en låg kostnad, något som annars skulle kräva väsentligt mycket mer arbete, fortsätter Anna Holmström.

I Sverige, liksom i övriga nordiska länder, finns unika förutsättningar för medicinsk och samhällsvetenskaplig forskning baserad på register. Det beror på att länderna har ett unikt personnummer för varje individ, men även på en lång tradition av heltäckande befolkningsregister samt väl utbyggda hälsodata- och kvalitetsregister.

Utbilda unga forskare

I Simsam-satsningen ingår även en nationell forskarskola – The Swedish Interdisciplinary Graduate School in register-based research (Sings). Den har kurser och annan verksamhet som syftar till att utbilda unga forskare i att använda registerdata i sin forskning.

– Tanken med utbildningen är att förbereda nästa generations forskare för en vetenskaplig karriär inom registerbaserad forskning. Men även att stimulera till aktivt nätverksbyggande mellan studenter, forskare och representanter för myndigheter, för att öka ömsesidig förståelse och underlätta framtida kommunikation, säger Anita Berglund, Karolinska institutet, som är forskarskolans koordinator.

Utbildningen vänder sig till doktorander eller
blivande doktorander som bedriver registerbaserad forskning och är ett komplement till de obligatoriska kursmoment som krävs vid respektive universitet och institution. Men även postdoktorer och mer seniora forskare är välkomna till vissa kurstillfällen, förklarar Anita Berglund.

Särskild tonvikt är lagd på de etiska, juridiska, metodologiska och praktiska aspekter som finns för att utveckla och optimera kvalitet och användande av stora databaser och register.

Ökad förståelse och nyfikenhet

Mattias Norrbäck, doktorand vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, är en av de unga forskare som tagit del av de kurser forskarskolan tillhandahåller. Han forskar om rörelsehindrade människors delaktighet i samhälle och arbetsliv.

– Det är ett perfekt forum där forskare med lite olika bakgrund och erfarenheter, främst inom epidemiologi och sociologi, kan mötas. Jag har fått en ökad förståelse för hur registerbaserad forskning kan användas tvärvetenskapligt och det har ökat min nyfikenhet för en framtida forskningskarriär. Dessutom har jag träffat många nya och inspirerande människor, säger han.

Även workshops och andra moment arrangeras med syfte att skriva och presentera framgångsrika forskningsanslagsansökningar och kommunicera forskningsresultat inom akademin, men även till allmänheten.

För att visa på samhällsnyttan av den forskning som bedrivs genom Simsam finns ett samarbete med Simsam-Infra, som är ett fristående projekt finansierat av Vetenskapsrådet. Syftet är att synliggöra de olika forskargruppernas arbete, men även att göra det möjligt för andra forskare utanför nätverket att dra nytta av arbetet inom Simsam.

Ta till vara lärdomar

För närvarande planerar Simsam-Infra en workshop med fokus på data och dataanalyser för att ta tillvara lärdomar från Simsam-initiativet, från andra forskargrupper samt från registerhållande myndigheter.

– Genom att ta tillvara vad vi har lärt oss och informera andra forskare som arbetar med samma datamängder och register behöver vi inte uppfinna hjulet flera gånger, utan nya forskare kan dra nytta av vad andra tidigare kommit fram till, menar Anita Berglund.

Simsam beviljades finansiering för två femårsperioder från och med december 2008, och är nu inne på sin andra finansieringsperiod.

Fotnot: En till två gånger om året anordnas öppna nationella möten för alla som är intresserade av registerforskning. Sings arrangerade i december 2014 The Stockholm Register Summit. Nästkommande tillfälle blir den 3 mars 2015 i Göteborg.

Läs också i Curie:

Så får forskare svar om arv och miljö (Curie)

Registerbaserad forskning

Ämnesområdet registerbaserad forskning innefattar alla kvantitativa vetenskapsdiscipliner som använder register i forskning, som epidemiologi, folkhälsovetenskap, sociologi, demografi, psykologi, statistik, hälsoekonomi men även andra medicinska och sociala vetenskaper.

Noderna inom Simsam

Gocarts vid Sahlgrenska akademin i Göteborg – forskning kring olika aspekter av kardiovaskulära sjukdomar samt diabetes.

Simsam Ugir vid Karolinska institutet – kliniskt inriktad forskning om cancer i övre mag-tarmkanalen (särskilt matstrupscancer), sjuklig halsbränna samt fetma.

Simsam Meb family design vid Karolinska institutet – studerar orsaker till och konsekvenser av vanligt förekommande barnsjukdomar.

Simseg vid Linköpings universitet – undersöker hur skolor blir segregerade i sociodemografiska dimensioner.

Sundem vid Stockholms universitet – studerar demografi, fruktsamhet, dödlighet, migration och familjedynamik.

Simsam Lund vid Lunds universitet – studerar hälsodeterminanter tidigt i livet och hur de bidrar till utbildningsframgång, ett aktivt arbetsliv och ett hälsosamt åldrande.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 19 november 2024

Anders Nilsson

Tetra Pak och AstraZeneca är två stora företag som redan planerar för att använda neutronkällan ESS när den står färdig i Lund. Men generellt behöver svensk industris kunskaper om ...

Krönika 22 oktober 2024

Humaniora kan inte bara komplicera alltför enkla berättelser, utan också bidra med kunskap och forskningsmetoder i egen rätt. Erik Isberg skriver om värdet av humanistisk kunskap.

Nyhet 17 september 2024

Charlie Olofsson

Miljöarkeologen Philip Buckland förstod tidigt att hans intresse för programmering och databasbyggande kunde vara till nytta inom akademin. Han ser att öppen data driver forskninge...