EU:s nya ramprogram för forskning och innovation omfattar 80 miljarder euro. Foto: Stock.Xchng
NYHET
Nästan dubblerad budget för ERC
Den 1 januari lanserades EU:s åttonde ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020, som innehåller 40 procent mer pengar än förra ramprogrammet. De första utlysningarna är redan ute, med deadline i mars/april.
– Det är världens hittills största program för forskning, säger Robert-Jan Smits, generaldirektör på EU-kommissionens DG Forskning & Innovation i Bryssel.
Trots att EU:s totala budget minskar, på grund av finanskrisen, kommer forskningsbudgeten att öka rejält. Horisont 2020 omfattar 80 miljarder euro, vilket är en ökning med 40 procent från sjunde ramprogrammet (FP7).
Hemligheten är, enligt Robert-Jan Smits, ett gediget och genomarbetat förslag, där vikten av forskning och innovation i samhället fått gehör på alla plan.
Forskarna mobiliserade
– Det ovanliga är att forskarsamhället mobiliserat, bland annat genom Lunddeklarationen från 2009 då 350 forskare från hela Europa samlades i Lund för att diskutera utvecklingen av europeisk forskning, och en namninsamling med över 150 000 underskrifter.
Även flera nobelpristagare kom till EU för att betona vikten av att investera i forskning för framtiden.
– Fiskare och bönder brukar komma till Bryssel och protestera, men inte forskare – de stannar på sina labb.
Den utökade budgeten innebär en förstärkt satsning på tre områden: excellent forskning, industriell forskning och samhällsutmaningar. Fokus mot mer innovation speglar de svenska forskningspropositionerna (Ett lyft för forskning och innovation, 2008, och Forskning och innovation, 2012).
– Horisont 2020 är ganska ”skandinaviskt ”, bekräftar Robert-Jan Smits i samband med lanseringen av programmet i Sverige, i slutet av januari.
Svensk passion för forskning
Han hyllar Sveriges deltagande, både på politikernivå när det gällde att förhandla fram innehållet i Horisont 2020, och forskarengagemanget hittills i ramprogrammen.
– För att vara ett så litet land gör ni väldigt väl ifrån er. Ni har passion för forskning i Sverige, och gott rykte. Många länder är avundsjuka eftersom ni investerat ordentligt i forskning! Men nu är det nya spelregler, ett nytt spel.
De konkreta nyheterna är bland annat att en femtedel av budgeten ska gå till små och medelstora företag, att European Research Council (ERC) får en nästan dubblerad budget från 7,5 till 13,1 miljarder euro och att programmen är öppna för hela världen, inte bara Europa. Dessutom har byråkratin för ansökningarna förenklats något.
Till skillnad från FP 7 består Horisont 2020 av ett enda specifikt program – med tre huvudprioriteringar: Här finns ERC, mobilitetsprogrammet Marie Sklodowska-Curie, infrastruktur samt framtida och ny teknik (FET).
Här finns bland annat ökat stöd till små och medelstora företag, och satsningar på nyckelteknologier som nanoteknik, bioteknik och avancerade material. Syftet är att göra Europa mer attraktivt för investeringar i forskning och innovation.
Samhälleliga utmaningar
Här finns tvärvetenskapliga samarbeten inom sju utmaningsområden, bland annat hälsa, energi, klimat.
Samhällsutmaningarna utgör drygt en tredjedel av Horisont-budgeten, medan ERC utgör knappt en femtedel. (Se faktarutan här intill.)
– I ERC kommer initiativet från forskarna själva, och eftersom ansökningarna bedöms enbart efter excellens sätts kvaliteten i fokus, säger Robert-Jan Smits.
Trots den nästan fördubblade forskningsbudgeten för ERC, syns inte ökningarna förrän i slutet av sjuårsperioden. 2014 -2016 är det till och med något mindre pengar per år än 2013, trots att det kommer in allt fler ansökningar. (Se statistik för ERC här intill.)
I väntan på nya Horisont 2020 har ERC-utlysningarna för Starting grants, Consolidator grants och Advanced grants försenats, och publicerades först i december 2013. Närmaste deadline är 25 mars, för starting grant.
Läs också i Curie:
EU:s forskningsbudet
EU:s forskningsbudget har ökat markant sedan första ramprogrammet (FP1) lanserade 1984. Horisont 2020 innehåller nästan 80 miljarder euro (78,9). Förra ramprogrammet, FP7, innehöll 50 miljarder euro. Även om man tar man hänsyn till inflationen, innebär det en rejäl ökning: 30 procent. Majoriteten i Horisont 2020 går till de tre prioriteringarna Spetskompetens (Excellence), 24,4 miljarder euro, Industriellt ledarskap (Industrial Leadership), 17,0 miljarder euro och Samhälleliga utmaningar (Societal challenges), 29,7 miljarder.
European Research Council
European Research Council, ERC, bildades 2007 och delade ut de första medlen 2008.
90 procent av budgeten går till individuella forskare, i form av Starting grants (2-7 år efter disputation, upp till 2 miljoner euro i fem år), Consolidator grants (7-12 år efter disputation, upp till 2,75 miljoner euro i fem år) och Advanced grants (upp till 3,5 miljoner euro i fem år).
Excellens är det enda kriteriet. 25 tematiska paneler ser till att ansökningarna bedöms, genom peer review. ERC finns för forskare genom hela karriären, mottagarna har hittills varit mellan 27 och 75 år gamla. Störst andel av medlen går till gruppen unga forskare, eftersom EU menar att de bäst behöver finansiering – för att kunna sätta upp framgångsrika forskargrupper. De kommer också med flest ansökningar, så beviljningsgraden för Starting grants är bara 9 procent, jämfört med 14 procent för Advanced grants.
Totalt har 4 300 toppforskare finansierats sedan starten, från 600 institutioner i 29 länder. ERC-forskare har höga citeringsindex och ses som en kvalitetsstämpel för universiteten.
Det finns en tydlig korrelation mellan framgången i ERC och ett lands forskningsbudget, som också speglar citeringsindex.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 12 juni 2024
Det har gått ett år sedan regeringen drog in det riktade anslaget till utvecklingsforskningen. Många forskare upplever att det har blivit svårare att få finansiering på grund av de...
Debatt 10 juni 2024
EU minskar budgeten för ramprogrammet för forskning och innovation med över två miljarder euro. I förhandlingarna inför nästa ramprogram måste våra nyvalda EU-parlamentariker verka...