Foto: Privat
NYHET
Marie Flinkfeldt ny krönikör i Curie
Hon skriver om hur akademin fungerar och relationen till det omgivande samhället. Marie Flinkfeldt forskar vid Uppsala universitet om samtal och kommunikation inom välfärdsstaten. På sin fritid gillar hon att odla, renovera och vandra i berg.
Vad forskar du om?
Min forskning handlar om samtal och kommunikation inom välfärdsstaten. I ett av projekten undersöker vi hur det går till när Försäkringskassan frågar föräldrar om våld i nära relation, och i ett annat tittar vi på hur äldre med psykisk ohälsa bemöts när de ringer till stödlinjer. Jag är också väldigt intresserad av digitalisering och hur nya sätt att kommunicera med organisationer fungerar i praktiken.
Hur blev du intresserad av ämnet?
Språk och kommunikation är ju något vi alla möter från stunden vi föds och något vi ägnar en stor del av vår vakna tid åt att förstå och förfina. Jag minns hur jag som barn funderade på skillnaden mellan att säga att man skulle "leka" med kompisar och att man skulle "vara ilag" eller "hänga". Ofta är det små saker som avgör hur det du säger uppfattas och vad du får för svar – ett tonfall, en liten fördröjning eller valet av ett ord istället för ett annat. När man börjar se de systematiska mönster som finns i samtal runt omkring sig är det oerhört spännande! Som forskare är det också häftigt att kunna visa empiriskt hur till exempel något så luddigt som ett "bra bemötande" ser ut i riktiga samtal och vilka konsekvenser ett visst bemötande faktiskt får i praktiken.
Vad gör du helst när du är ledig?
I sommar har jag odlat, renoverat och vandrat i berg och det fångar ganska bra vad jag gillar att göra. Att se en bergstopp på avstånd och metodiskt leta sig över myrar och stenar för att till slut stå högst upp och se ut över landskapet, det är svårslaget!
Vad läste du senast?
Varje sommar läser jag något från min farmors bokhylla, som jag ärvt. I år var det Sara Lidmans Tjärdalen. Den är ganska kort men tog lång tid att ta sig igenom eftersom jag inte kunde låta bli att läsa de dialektala uttrycken högt för mig själv. En fantastisk bok!
Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om hur akademin fungerar, vad jag tänker är speciellt med den och hur relationen till det omgivande samhället ser ut. Förhoppningen är att bidra till en diskussion om hur vi som forskare navigerar i det akademiska systemet och hur sätten vi gör det på också bidrar till att systemet ser ut som det gör.
Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det är egentligen två saker. För det första ser jag fram emot själva skrivandet, som känns som en trevlig omväxling till tidskriftsartiklar och forskningsansökningar. För det andra ser jag fram emot att få sätta ord på en del av de saker jag går och tänker på och kanske få höra hur andra ser på det.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 3 december 2024
Det är viktigt och tidskrävande – men belönas sällan. Akademiskt medborgarskap är det arbete som hela den akademiska världen vilar på – som kollegialitet, ledarskap eller vetenskap...
Debatt 27 november 2024
Forskning vid och med museer gör skillnad. Den ökar förtroendet för museer som kunskapskällor men kan också spela en viktig roll i samhällsdebatten. Låt därför museer och lärosä...