
Foto: Privat
NYHET
Maria Ljung ny krönikör i Curie
Hon skriver om forskarkarriären och hur vägen in i akademin kan se ut. Maria Ljung är doktorand vid Bern University of Applied Sciences och University of Lucerne i Schweiz där hon forskar om global ekonomisk styrning. På fritiden läser hon gärna en bok på ett mysigt café eller vistas i naturen.
Vad forskar du om?
Jag forskar om förändringar i global ekonomisk styrning, med särskilt fokus på tillväxtmarknader och hållbarhet. Mer specifikt undersöker jag hur kinesiska och amerikanska multinationella företag agerar som globala investerare, och hur de påverkar samt förhåller sig till normer och regelverk för socialt och miljömässigt ansvarstagande. Jag är också med i ett större projekt som analyserar hur företag navigerar mellan västerländska CSR-standarder och alternativa styrningsmodeller i tillväxtmarknader – exempelvis Kina.
Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag ville från början skriva mitt masterarbete om hållbarhet, kanske med koppling till Afrika. Men när jag skrev min masteruppsats i Schweiz behövde jag själv hitta en handledare, och för att få jobba med den professor jag ville behövde jag välja ett ämne som hade hög relevans för hans forskning. Det ledde till att jag skrev om europeiska staters roll i etableringen av den Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar (AIIB). Där väcktes mitt intresse för global ekonomi och Kinas roll i den, och sedan dess har jag fortsatt längs det spåret. Idag har min forskning en stark koppling till hållbarhetsfrågor, och jag har även fått möjlighet att arbeta lite med teman kopplade till Afrika.
Vad gör du helst när du är ledig?
Kaffe och en bok räcker långt, kanske på ett mysigt café. Jag tycker också om att vara ute i naturen – uppe i bergen eller i skogen.
Vad läste du senast?
Just nu läser jag Westlessness av Dr. Samir Puri – en bok som handlar om vad som händer när den västerländska världens dominans minskar. Den utforskar hur vi rör oss mot en mycket mer mångfacetterad global framtid, och ställer frågor om hur vi som individer och samhällen förbereder oss för den förändringen.
Vad tänker du skriva om?
Jag vill gärna nyansera bilden av vad en forskarkarriär kan vara genom att dela mina erfarenheter som doktorand i Schweiz. Jag vill också visa att det finns många olika vägar in i akademin, och att vägen inte alltid är spikrak. Så jag tänkte skriva om ämnen som lyfter dessa frågor.
Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna bidra med berättelser som ger både igenkänning och nya perspektiv till andra som står mitt i sina egna forskarresor, är i startgroparna – eller som, precis som jag tidigare, trodde att de inte alls skulle passa in i den akademiska världen. Samtidigt ser jag fram emot att höra från andra forskare – om deras erfarenheter, både utomlands och i Sverige. Det vore ju jättekul om någon känner igen sig i det jag skriver och hör av sig efter att ha läst någon av mina krönikor.
Du kanske också vill läsa

Nyhet 16 juni 2025

Nyhet 3 juni 2025