Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Lena Berggren i solglasögon med öppet landskap i bakgrunden.

Lena Berggren forskar om fascism och antisemitism och ägnar en stor del av sin tid åt folkbildning och populärvetenskap.

NYHET

Lena Berggren ny krönikör i Curie

Hon skriver om dagsaktuella frågor som rör hennes forskning och hur det är att ägna en stor del av sin tid åt folkbildning. Lena Berggren är universitetslektor vid Umeå universitet och forskar om fascism och antisemitism. Hon arbetar också som yogalärare och tillbringar gärna sin lediga tid på hästryggen eller i en biosalong.

Vad forskar du om?
I min forskning har jag försökt komma underfund med hur den som blir antisemit, rasist eller fascist tänker om världen och tillvaron. Det har inneburit att jag har försökt sätta mig in i sätt att tänka och resonera, som för mig själv personligen är väldigt främmande, för att se hur detta ändå på något sätt hänger ihop. Även om fascism och antisemitism inte precis var osynligt när jag höll på med min avhandling under andra halvan av 1990-talet så kunde jag då ändå inte i min vildaste fantasi föreställa mig var vi skulle befinna oss 20 år senare, hur aktuella dessa frågor skulle komma att bli. På senare år har jag därför också alltmer börjat intressera mig för demokratifrågor.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Från allra första början var jag intresserad av hur mänsklig ondska funkade, men jag förstod snart att det var betydligt mer komplicerat än så.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag jobbar även som yogalärare, så mycket även av min lediga tid går åt till det. I övrigt trivs jag väldigt bra ute i naturen, på hästryggen och i en biosalong.

Vad läste du senast?
Jag försöker att alltid ha en skönlitterär bok på sängbordet, för tillfället är det Ola Larsmos Swede Hollow. Har precis lagt ifrån mig Kent Wernes Allt är en konspiration: En resa genom underlandet, en bok som trots att jag själv stött på väldigt mycket konspirationsteori i min forskning gjorde mig alldeles matt.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om dagsaktuella frågor som dyker upp och som rör mitt forskningsområde. Men också en hel del om hur det är att som forskare verka i sammanhang utanför universitetet, eftersom jag ägnar en stor del av min tid åt folkbildning och populärvetenskap på olika sätt.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag har nog egentligen inga större förväntningar. Vi får väl se vad som händer!

Läs krönikor av Lena Berggren i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.