Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Kajsa Hansson med långt hår framgör en solnedgång.

Kajsa Hansson forskar inom gränslandet mellan politisk ekonomi och beteendeekonomi.

NYHET

Kajsa Hansson ny krönikör i Curie

Hon skriver regelbundet om beteendeekonomi, livet som doktorand eller om det som faller henne in. Kajsa Hansson är doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet och studerar hur människor rättfärdigar omoraliskt och själviskt beteende. På sin fritid är hon gärna i naturen och gillar skidåkning i alla former.

Vad forskar du om?
Jag är nationalekonom och forskar inom gränslandet mellan politisk ekonomi och beteendeekonomi, och använder ekonomiska experiment för att undersöka hur människor rättfärdigar omoraliskt och själviskt beteende.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Ett av mina största intressen är att försöka förstå hur jag själv och andra människor fungerar, och varför vi agerar som vi gör. När jag insåg att nationalekonomer kan studera individuellt beslutsfattande och använda både psykologiska och nationalekonomiska teorier för att försöka förstå mänskligt beteende så insåg jag att det var detta jag ville jobba med.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag gillar att vara ute i naturen och helst i fjällen. Gillar skidåkning i alla former, trail-löpning och fotboll.

Vad läste du senast?
Exhalation av Ted Chiang. En av hans noveller – The truth of facts, the truth of feelings – är något av det bästa jag läst.

Vad tänker du skriva om?
Jag ska gå på feeling! Kanske kommer det handla om min egen och andras forskning inom beteendeekonomi. Eller om livet som doktorand och forskning lite generellt. Eller något helt annat.

Vilka är dina förväntningar på att skriva för Curie?
Att få skriva lite vitt och brett om saker som jag tänker på och som intresserar mig.

Läs krönikor av Kajsa Hansson i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 22 april 2024

Redaktionen

Han skriver om unga forskares villkor och vad en forskarutbildning egentligen är. Jonatan Nästesjö forskar om akademiska karriärer vid Lunds universitet. På sin fritid leker han he...

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...