Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Jonas Ludvigsson står på läktaren under match i baseboll.

Forskaren och barnläkaren Jonas Ludvigsson gav nyligen ut bloggsamlingen Vykort från Amerika.

NYHET

Jonas Ludvigsson ny krönikör i Curie

Jonas Ludvigsson skriver om vad forskare gör och tänker och gav nyligen ut bloggsamlingen Vykort från Amerika. Han delar sin tid mellan forskning om glutenintolerans vid Karolinska institutet och arbetet som barnläkare på Örebro universitetssjukhus.

Vad forskar du om?
På pappret jobbar jag 50 procent kliniskt som barnläkare i Örebro, och 50 procent med forskning, framförallt vid Karolinska institutet. Men med alla jourer så brukar jag säga att det egentligen blir ”65–55”. Arbetet som barnläkare är brett. Ena dagen träffar jag barn med diabetes och cancer, andra dagen undersöker jag nyfödda, har barnavårdscentral eller undersöker barn med infektioner. Min forskning handlar främst om celiaki (glutenintolerans) men det blir också lite annan magtarm-forskning och forskning kring autoimmunitet.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag blev nog barnläkare för att min pappa Johnny är barnläkare i Linköping och alltid talat positivt om yrket. Intresset för magtarmsjukdomar vaknade när jag var i Bolivia som medicinstudent på 1990-talet.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag har varit fotbollstränare för ett pojklag i åtta år, det är jättekul. Sedan gillar jag att träna själv, läsa böcker, resa och umgås med familj och vänner.

Vad läste du senast?
Rough guide to climate change. Om jag annars ska framhålla ett par skönlitterära böcker från sista året så är det biografierna om Zlatan respektive Tony Blair, men jag gillade också Destiny of the Republic: A Tale of Madness, Medicine, and the murder of a president av Candice Millard.

Vad tänker du skriva om?
Vad man gör och tänker på som forskare.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att det ska bli kul! Under våren bloggade jag mycket när jag forskade vid Mayo-kliniken i USA. De här bloggarna samlade jag sedan till en bok Vykort från Amerika som jag vet uppskattats mycket av människor som i vanliga fall inte läser just bloggar.

Läs krönikor av Jonas Ludvigsson i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.