Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Kvinna med rosafärgat hår tittar in i kameran. I bakgrunden en utomhusscen där det pågår en konsert.

Jessica Abbott forskar om utvecklingen av könsskillader hos olika djurarter. På fritiden lyssnar hon gärna på musik.

NYHET

Jessica Abbott ny krönikör i Curie

Hon skriver om ledarskap och tredje uppgiften. Jessica Abbott är universitetslektor vid Lunds universitet och forskar om varför hanar och honor kan se olika ut. På sin lediga tid läser hon science fiction, lyssnar på musik och lagar mat.

Vad forskar du om?
Min forskning handlar om utvecklingen av könsskillnader och könskromosomer, dvs varför hanar och honor kan se olika ut, och hur dessa skillnader styrs genetiskt. Jag jobbar framförallt med experimentell evolution. Det innebär att vi på labbet utsätter populationer av djur för nya selektionstryck, till exempel genom att styra nedärvningen av könskromosomerna på ett speciellt sätt, eller påverka hur djuren får föröka sig. Vi jobbar mest med bananflugor och plattmaskar.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag blev intresserad av evolution ganska tidigt, men förstod först när jag började studera biologi under min grundutbildning att det var någonting som gick att studera i nutid, inte bara genom fossiler. Sen fastnade jag för könsskillnader och könskromosomer för att det är så spännande att se hur stor mångfald det finns i naturen just när det gäller sex.

Vad gör du helst när du är ledig?
Läser science fiction och fantasy, lyssnar på musik, tränar, lagar mat.

Vad läste du senast?
The broken earth, av N.K. Jemisin. Det var en vän som tipsade mig om den.

Vad tänker du skriva om?
Gott och blandat. Jag är aktiv inom tredje uppgiften, så det kommer jag förmodligen skriva lite om. Men jag är också nybliven chef på min institution, så det kan också bli tankar kring till exempel ledarskap. Jag har några idéer: Tredje uppgiftens ”osynliga” värde, Vi måste ta hand om visselblåsare, Vad är en förebild och varför behövs de? Förändring är det enda konstanta

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Förutom att nå ut med saker som jag tycker är viktigt, kommer det också att ge mig en chans att reflektera själv över vad jag helst vill berätta om.

Läs krönikor av Jessica Abbott i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 12 februari 2024

Carina Järvenhag

Om Karins Senters fascination för förortssvenska ska sammanfattas med ett ord får det bli ”Zlatan”. Ett intresse som så småningom ledde fram till avhandlingen ”Att göra förort”. –...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.