Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Foto: Privat

NYHET

Erik Isberg ny krönikör i Curie

Han skriver om humanioras plats i forskningslandskapet och i samhället i stort. Erik Isberg är vetenskapshistoriker och forskar vid KTH om miljövetenskapernas historia. På sin fritid läser han gärna och lagar mat.

Vad forskar du om?
Jag är vetenskapshistoriker och intresserar mig särskilt för miljövetenskapernas historia. I min avhandling undersökte jag till exempel hur klimatet framträdde som ett allt viktigare studieobjekt för glaciologer och oceanografer under efterkrigstiden och hur detta påverkade både forskarnas självförståelse och de tidsskalor de arbetade med. Jag är även involverad i forskningsprojektet Future Humanities Initiative på KTH, som syftar till att utveckla nya former för humanistisk utbildning på en teknisk högskola.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Min bakgrund är inom idéhistoria, och det var nog egentligen de klassiska idéhistoriska frågorna – hur uppfattningar, idéer och kunskaper formar och formas av den tid de existerar i – som drivit mina forskningsintressen. Stora frågor om klimat och teknisk utveckling ter sig ofta som akut samtida, men bär alltid också på en längre historia och ibland oväntade historiska paralleller. Här är jag övertygad om att humanistiska perspektiv har mycket att bidra med.

Vad gör du helst när du är ledig?
Läser, lagar mat och umgås med min flickvän och mina vänner.

Vad läste du senast?
Sommarens sista läsning har varit Adam Shatz biografi över Franz Fanon The Rebel’s Clinic, Marguerite Yourcenars Hadrianus minnen och Isak Gröndahls Symptom. Alla tre kan varmt rekommenderas!

Vad tänker du skriva om?
Jag intresserar mig för humanioras plats i såväl forskningslandskapet som samhället i stort. Som verksam vid en teknisk högskola ställs ofta frågor om var humanistisk kunskap bör finnas och vad den kan vara bra för på sin spets. Här hoppas jag kunna bidra med nya perspektiv. Men jag tänker också följa nyhetsflödet och försöka utnyttja krönikans flyktiga form för att ta mig an frågor som dyker upp under hösten.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag ser Curies krönikor som en del av större pågående samtal om forskningens villkor i Sverige och hoppas att mina små inspel kan bidra i detta större sammanhang. Det känns som ett spännande forum där ens egen forskning kan möta samtiden.

Läs krönikor av Erik Isberg i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 9 september 2024

Olika forskningsfält har skilda tidsperspektiv. Men tvärvetenskapliga samarbeten kan förändra disciplinernas förståelse av tid, skriver Erik Isberg.

Debatt 22 maj 2024

Emil Görnerup, Svenskt Näringsliv

Ökade krav på akademin innebär inte en demokratisk nedmontering. Det behövs nya tekniska lösningar inom AI, energi och klimatomställning – liksom satsningar på spetsforskning inom ...

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...