Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Fyra serierutor från PhD Comics. Bild på Jorge Cham

Jorge Cham tecknar webbserien PhDcomics om doktorandernas liv. Foto: PhDcomics, Privat

NYHET

En avhandling på två minuter

Hur ska klyftan mellan den akademiska världen och allmänheten överbryggas? Jorge Cham, skaparen av den tecknade webbserien PhDcomics, utmanade nyligen världens doktorander att förklara sin forskning på två minuter för en bredare publik. Riccardo Guidi, doktorand vid Karolinska institutet, var en av dem som ställde upp i tävlingen.

Efter att ha visat hur doktorandernas liv ser ut genom den tecknade serien PhDcomics och filmen PhDmovie, satsar Jorge Cham nu på att förklara vad forskarna gör.

– Många doktorander tycker att det är svårt att förklara för sina föräldrar eller vänner utanför forskningsvärlden vad de egentligen håller på med. Man blir snabbt van att prata om sin forskning med andra inom samma ämne och då lär man sig också ett språk som bara några få människor förstår, säger Jorge Cham

Forskarna berättar

Tävlingen 2-min thesis går, som namnet antyder, ut på att förklara sitt eget avhandlingsarbete på två minuter. Jorge Chams främsta tips är att använda sig av ett språk som alla förstår.

– Ta ett steg bakåt och använd annorlunda ord, det kan ibland räcka för att göra någonting svårt begripligt, menar han och lägger till att han verkligen ville utmana doktoranderna att jobba på sin förmåga att kommunicera vetenskap.

Förutom tävlingen 2-min thesis satsar Jorge Cham på flera andra sätt för att synliggöra forskning för en bredare publik. En av dessa är PhDtv, filmklipp som visar ett utvalt forskningsfält och framförallt forskarna själva.

– Jag vill göra någonting som inte är sensationsmakeri och som inte heller dumförklarar folk. Istället vill jag visa riktig forskning som utförs av riktiga forskare som även är människor, säger Jorge Cham och betonar att han inte vill fastna i stereotyper som till exempel karaktärerna i Big Bang Theory.

Satsningen på film betyder dock inte att Jorge Cham har övergett pennan. I ”things explained” animerar han det en forskare berättar för att förtydliga och ge ett visuellt intryck. I somras lanserade han ”The Higgs Boson Explained” där forskare från CERN i Schweiz förklarar vad Higgs-partikeln är.

– Min uppgift som konstnär och före detta forskare är att överbrygga klyftan mellan den akademiska världen och allmänheten, förklarar Jorge Cham.

Ljudfiler från hela världen

Även de vinnande bidragen ifrån 2-minuters-tävlingen kommer att animeras, ett löfte som säkert fungerade som en morot för många av dem som ställde upp. Ljudfiler på två minuter skickades in från hela världen och var sedan tillgängliga på nätet för lyssning och röstning. De tre bidrag som fick flest röster vann.

– Jag valde att göra så för att få igång en mun-till-mun marknadsföring. De som hade skickat bidragen skulle berätta för sina kompisar, lägga ut länkar på facebook och uppmana alla att lyssna och rösta, förklarar Jorge Cham.

Inte helt förvånande har Nahom Beyene som knyckte första platsen i tävlingen nästan 3000 vänner på facebook; Brett Salkeld, som kom på andra plats, var med i ett kanadensiskt radioprogram där han uppmanade lyssnarna att rösta på hans bidrag.

Ytterligare tolv bidrag som kommer att animeras väljs ut av en jury. Tydlighet är en viktig bedömningsfaktor, liksom förmågan att förmedla varför forskningen är intressant.

Snabbt och roligt

Riccardo Guidi, doktorand vid Karolinska institutet, deltog tidigare i år i FameLab, en tävling som går ut på att förklara vetenskap på tre minuter. Han tog hem segern i hemlandet Italien och gick vidare till den internationella tävlingen som hölls under vetenskapsfestivalen i Cheltenham i England.

– När 2-minuters-tävlingen dök upp var jag fortfarande inne på att förklara vetenskap på ett begripligt och roligt sätt. Det var bara att fortsätta, formatet att ha två minuter på sig att förklara var snabbt och roligt, berättar han.

Riccardo Guidi berättar hur han kommunicerar vetenskap. Hans händer flyger igenom luften och blicken lyser.

– Jag tar ett papper och skriver upp vad jag vill förmedla. Efter det funderar jag på ett bra tankeflöde, på vad åhörarna redan vet och vilken information jag måste ge.

Han ritar streck med fingrarna på ett imaginärt papper på bordet för att illustrera flödet.

Målet är att ge dem som lyssnar en ”wow”- upplevelse samt en insikt i detaljerna av ett större vetenskaplig fenomen.

Skapa medvetenhet

Dessutom vill Riccardo Guidi förmedla att även mindre forskningsfält är fascinerande och viktiga. Han menar att en större förståelse för den vetenskapliga processen även skulle öka respekten för vetenskap och forskarna.

– Vetenskapliga resultat är det närmaste vi kan komma sanningen och är ett verktyg för att skilja mellan det som är av värde och det som inte är det, säger han.

Detta är speciellt viktigt när politiker argumenterar för sin sak med hjälp av vetenskapliga resultat.

– Ta den globala uppvärmningen som exempel. Politikerna väljer ut vetenskapliga resultat som stödjer det de vill ha sagt. Vi behöver skapa en medvetenhet att det finns andra resultat som säger någonting annat och att vetenskap är en process för att förstå världen, förklarar Riccardo Guidi.

Han tar resonemanget ett steg vidare.

– Till skillnad från vad många tror är forskarna ansvariga för vad de gör och hur deras resultat kan tolkas och användas. Forskarna har en viktig roll i samhället och borde kommunicera bättre med allmänheten när en ny upptäckt leder till konflikter.

Om Jorge Cham & PhDcomics

Född 1976 i Panama.

Disputerade 2003 i mekanisk ingenjörsvetenskap vid Stanford University, USA. Vid sidan av började han teckna serier om doktorandernas liv – stressen, prestationsångesten och det ofta komplicerade förhållande till handledaren – för universitetstidningen.

Därefter forskare och lärare vid Californian Institute of Technology (CalTech).

Forskarkarriären gick i stå medan serien blev alltmer populär, därför ägnar sig Jorge sedan 2005 på heltid åt sin tecknade serie Piled Higher and Deeper (PhD comics) och sitt föredrag The power of procrastination.

Serien blev till film (PhDmovie) 2011 och visades i fullsatta universitetssalar i hela världen.

Jorge Cham fortsätter att teckna doktorandernas vardag men satsar även på populärvetenskap genom:

PhDtv – filmklipp om forskare och deras forskning

Things explained – animerade serier om vetenskap, till exempel om Higgs-partikeln

2min-thesis – doktorander berättar om sin forskning på två minuter, de bästa bidragen kommer att bli animerade av Jorge Cham

True anomolies (lanseras senare) – serie om vetenskapshistoria

Riccardo Guidi

Född 1987 i Italien.

Magisterexamen i bioteknologi 2009.

Registrerad doktorand vid Karolinska institutet sedan 2010.

Undersöker hur bakterier orsakar cancer.

Deltagare i internationella Famelab 2012.

Skriver om forskning, forskningspolitik och forskningskommunikation i sin blogg SciencePlug.

Gillar att dansa lindyhop för att rensa hjärnan.

Relaterat innehåll

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...