Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Närbild av Yan Xue med midsommarkrans på huvudet och midsommarfirande personer bakgrunden. 

Yan Xue kom till Sverige från Kina för att läsa sin master 2016 och är nu doktorand vid SLU. Lagändringen har gjort att hon inte känner sig lika välkommen här som ung forskare och överväger att fortsätta forskarkarriären i något annat land. Foto: Privat

NYHET

”Det känns som att ens liv ligger i andras händer”

Den nya migrationslagen har ryckt undan mattan för tusentals doktorander som plötsligt inte längre kan räkna med en framtid i Sverige. Vissa har redan flyttat utomlands. Andra tvingas ge upp forskardrömmen för att kunna stanna.

Movin Sequeira hade tänkt sig en framtid inom akademin i Sverige. Nu funderar han istället på att söka jobb inom industrin för att öka sina chanser att få stanna i Sverige. Under den gamla migrationslagen hade han kunnat ansöka om permanent uppehållstillstånd nästa år, men nu har den möjligheten dragits in.

Porträtt av Movin Sequeira

Movin Sequeira.

För att få permanent uppehållstillstånd under den nya lagen måste man ha haft en anställning under minst fyra år. Dessutom måste man ha ett kontrakt på minst 18 månader, från den dag ens ansökan prövas.

Att få ett sådant kontrakt inom akademin efter fyra års doktorandstudier blir svårt, tror Movin Sequeira.

− Jag ska fråga här på avdelningen och i mitt nätverk, men jag tror att jag har större chans inom industrin.

Han doktorerar vid Jönköping University och temat för avhandlingen är reshoring, alltså fenomenet att företag flyttar hem sin produktion, exempelvis från låglöneländer.

Som bakgrundsbild i Zoom har han ett foto av Jönköpings stadskärna och Vättern, som breder ut sig precis intill. Han kom hit från Indien år 2015 för att läsa sin master och efter examen bestämde han sig för att stanna. Nu är han inne på sitt sjätte år i Sverige och tanken på att behöva flytta är svår att ta in.

Överväger att flytta

Likadant är det för Yan Xue, som doktorerar vid SLU.

− Det är mycket osäkerhet nu. Jag vill kunna fokusera på att bli klar med min avhandling, men om jag ska stanna måste jag ju framför allt få ett jobb.

Yan Xue kom till Sverige från Kina för att läsa sin master år 2016, och efter examen fick hon en doktorandtjänst. När hon sökte doktorandtjänsten räknade hon med att en sådan tjänst skulle ge permanent uppehållstillstånd. Nu, med den nya lagen, önskar hon att hon istället hade väntat och jobbat först så att hon hade fått permanent uppehållstillstånd innan hon sökte doktorandtjänsten.

Hon berättar att hon överväger att fortsätta forskarkarriären i något annat land.

− Jag vet faktiskt inte hur jag ska göra. Det är ett svårt beslut. Jag är rotad här nu, men det är svårt när det känns som att ens liv ligger i andras händer, säger hon.

Hon tillägger att lagändringen har gjort att hon numera inte känner sig lika välkommen som ung forskare i Sverige.

− Att doktorander fick permanent uppehållstillstånd signalerade att man ville att vi skulle stanna och bidra tillsamhället. Nu vet jag inte längre hur de tänker.

Nominerades till årets lärare

För Movin Sequeira och Yan Xue innebär den nya lagen att drömmar och framtidsplaner riskerar att grusas.

Förra året nominerades Movin Sequeira till titeln ”årets lärare” vid Jönköping University. Han berättar att han blev hedrad och såg nomineringen som en bekräftelse på att han hamnat rätt.

− Jag skulle gärna vilja stanna inom akademin. Jag trivs väldigt bra, säger han men tillägger att han är beredd att släppa forskarkarriären om det ökar hans chanser få stanna i Sverige.

Hans fru flyttade hit för två år sedan. De har köpt lägenhet, lärt sig svenska och börjat bygga ett liv ihop i Jönköping.

− Vi tänkte stanna här på lång sikt, men den nya lagen riskerar att punktera våra planer, säger han.

Läs också i Curie: Nya migrationslagen slår mot doktorander

Du kanske också vill läsa

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Nyhet 16 januari 2024

Natalie von der Lehr

När doktoranden disputerar står en doktorstitel på spel. Det händer dock ytterst sällan att en avhandling underkänns. Varför är det så och borde regelverket kring disputationer för...

Krönika 16 augusti 2023

Givetvis borde vi lägga fram manus som kan ändras efter disputationen. Då spelar ju faktiskt opponentens och betygsnämndens synpunkter roll, skriver Bengt Johansson.