Just nu pågår intensiva förhandlingar för att hålla tidsplanen för forskningsanläggningen ESS. Foto: ESS
NYHET
Bråttom för ESS: Ännu saknas avtal
I sommar planeras det första spadtaget för forskningsanläggningen ESS i Lund. Men ännu saknas ekonomiska avtal med de flesta medlemsländerna. Förseningar kan bli dyrbara.
Materialforskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, beräknas kosta omkring 18 miljarder kronor att bygga. Den ska finansieras av 17 medlemsländer, men än så länge är det bara tre som officiellt preciserat sina bidrag till konstruktionen: värdländerna Sverige och Danmark, som står för 35 respektive 12,5 procent av kostnaden, och Norge som betalar 2,5 procent.
Nu kämpar svenska och danska förhandlare mot klockan. Innan bygget kan dra igång behöver hela beloppet säkras.
– Vi hade en förhoppning om att vara klara till årsskiftet, men det blev vi inte. Nu pågår intensiva förhandlingar för att hålla tidsplanen, säger Lars Leijonborg, tidigare utbildningsminister som i höstas av regeringen utsågs att leda Sveriges förhandlingar.
James Yeck, VD för ESS AB med drygt 200 anställda, är ”försiktigt optimistisk”.
– Jag tror verkligen att det finns en känsla av ansvar och ägarskap bland medlemsländerna. De är tydliga med att de vill att arbetet drivs vidare som planerat, säger James Yeck.
Vore ett svårt bakslag
Lars Leijonborgs förordnande som förhandlare löper till sista mars. Han tror att situationen går att lösa innan dess, men är inte säker. Vad som händer annars vill han inte säga. Värdländerna har enats om att inte ens tala om det scenariot.
– Det vore ett svårt bakslag för Europa. Det här är en anläggning som har diskuterats under minst tjugo år. Det har byggts spallationskällor i både USA och Asien som är i drift, medan vi i Europa inte ens har kunnat enas om hur vår ska betalas. EU-kommissionen är väldigt bekymrad över att det inte är klart redan, säger Lars Leijonborg.
Vad EU-kommissionen tycker har dock inte stor praktisk betydelse – EU bidrar inte ekonomiskt till ESS. Det är de länder som lovat ekonomiskt stöd som måste öppna plånboken nu. Och stora samfinansierade projekt i Europa brukar vara utmanande att få ihop, menar Lars Leijonborg.
– Jag har lärt mig att det nästan alltid är så här. Men det är unikt att så små länder som Sverige och Danmark har ansvaret. Det finns inget annat exempel på en forskningsinvestering av den här storleksordningen i ett så litet land, säger Lars Leijonborg.
Tar alltid en väldig tid
Kerstin Eliasson är ordförande i rådet för forskningens infrastrukturer, RFI, vid Vetenskapsrådet och tidigare statssekreterare vid Utbildningsdepartementet. Hon är inte förvånad över att förhandlingarna försenats.
– Sådant här tar alltid en väldig tid och nu är det ännu svårare när Europas ekonomier är så dåliga. Man har lagt otroligt ambitiösa planer i Europa på senare år när det gäller forskningsinfrastruktur. Alla inser hur viktigt det är, men det är en annan sak att få fram pengarna, säger Kerstin Eliasson.
Hon är inte involverad i ESS-förhandlingarna men har erfarenhet av bland annat de internationella anläggningarna XFEL och FAIR i Tyskland.
Hur brukar sådana här situationer lösa sig?
– Det jag kan säga av erfarenhet är att värdlandet ofta till sist tar på sig en större del av finansieringen än man sagt från början, säger Kerstin Eliasson.
Det blir dock inte aktuellt, hävdar Lars Leijonborg.
– Sveriges regering tycker att vi har sträckt oss väldigt långt redan.
Finns det då några påtryckningsmedel som Sverige kan använda?
– Det var en fråga jag ställde när jag fick uppdraget. I en förhandling vill man ju helst kunna arbeta med något slags hot. Här är hotbilden framför allt det kollektiva misslyckandet, säger Lars Leijonborg.
Om papperen inte skrivs på inom några månader blir projektet försenat. Och förseningar innebär ökade kostnader, enligt ESS VD James Yeck.
– En månad eller två gör inte så stor skillnad, men ett halvår spelar roll, säger James Yeck.
Läs också i Curie:
European Spallation Source
The European Spallation Source Länk till annan webbplats., ESS, i Lund ska enligt planerna bli världens starkaste neutronkälla. Med en teknik kallad spallation slås neutroner loss ur volfram, och används sedan för att studera olika material. Anläggningen ska bli ungefär 30 gånger starkare än dagens ledande neutronkällor.I ESS ska allt från plaster till biomolekyler och motorer analyseras på molekylnivå. Anläggningen kommer framför allt att användas i grundforskning men också i tillämpad forskning, för att exempelvis utveckla nya material, läkemedel och energilösningar.Första spadtaget för ESS ska tas i år och anläggningen ska vara i full drift 2025. Byggkostnaden beräknas till ca 18 miljarder kronor. Betalningen från de 17 medlemsländerna sker delvis i pengar, delvis i så kallade in kind-bidrag, främst avancerad utrustning och personal. Hittills har åtta olika länder givit drygt 80 in kind-bidrag, till ett värde av omkring 440 miljoner kronor.
Varför så svårt?
År 2002 grundades ESFRI, the European Strategy Forum on Research Infrastructures, av Europeiska rådet. I gruppen finns representanter från närmare 40 länder samt från EU-kommissionen. ESFRI har bland annat gjort en så kallad roadmap, en lista över avancerade forskningsanläggningar och -projekt som medlemmarna anser att Europa behöver. Listan omfattar nu omkring 50 projekt, pågående och framtida.
Finansieringen är en ständig utmaning, eftersom det inte finns någon gemensam europeisk instans som kan ta kostnaden. Varje anläggning måste därför stöttas av en grupp länder efter överenskommelse, och varje land behöver i praktiken godkännande från sitt parlament. Parlamenten fattar i allmänhet beslut för ett budgetår i taget, men anläggningarna byggs under många år.
En vanlig lösning är därför att regeringarna skriver på så kallade avsiktsförklaringar, som uttrycker en vilja att finansiera men som inte är juridiskt bindande. Det är sådana avsiktsförklaringar som ESS förhandlare nu arbetar på med sina 17 medlemsländer. Inte heller Sverige har skrivit på något juridiskt bindande avtal. Regeringen har dock sagt att landet ska stå för 35 procent av finansieringen.
År 2011 undertecknade medlemsländerna kring ESS ett memorandum of understanding. Det har legat till grund för samarbetet kring projekteringsfasen, men den är nu avslutad.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 16 april 2024
I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...
Nyhet 16 april 2024
Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...
Nyhet 23 januari 2024
I år skickas den första satelliten upp från den nya rymdhamnen på Esrange utanför Kiruna – den enda i Europa som kan sända upp satelliter i omloppsbana. Satsningen är ett av många ...