Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Annika Olsson.

Annika Olsson är litteraturvetare och forskar om demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Foto: Privat

NYHET

Annika Olsson ny krönikör i Curie

Hon skriver om forskningens demokratiska uppdrag och sin vardag som prefekt, lärare och forskare. Annika Olsson är filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och forskar om demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Sin fritid ägnar hon just nu åt att läsa, se på film, gå på valpkurs och diskutera politik.

Vad forskar du om?
Jag är feministisk litteraturvetare med litteratursociologisk inriktning. I min forskning arbetar jag med både teoretiska och praktiska aspekter på demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Representation, det offentliga samtalet och litteraturens funktion i demokratiska samhällen står i fokus. För tillfället arbetar jag med ett oral history-projekt, De intellektuella i Sverige 1960-2010, och är en av grundarna till forskarnätverket Oral History i Sverige.

Hur blev du intresserad av ämnet?
När jag i tonåren upptäckte relationen mellan politik och litteratur, berättandets och betraktandets ordning.

Vad gör du helst när du är ledig?
Just nu: läser, ser på film, går på valpkurs och diskuterar politik.

Vad läste du senast?
Är mitt i Stefan Zweigs Världen av igår. En europés minnen.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att fokusera på vetenskapens/forskningens demokratiska uppdrag. Min vardag som prefekt, lärare och forskare blir utgångspunkten för olika reflektioner kring detta tema.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få vara med och samtala kring de frågor som jag menar är centrala inte bara i min forskning, utan för vetenskapen och vårt samtida samhälle.

Läs krönikor av Annika Olsson i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 16 april 2024

Pernilla Wittung-Stafshede

Sexuella trakasserier och mobbning är vanligt på universitet och högskolor i Sverige. Mest utsatta är kvinnliga studenter och doktorander. Webbaserade anmälningssystem ser bra ut p...

Krönika 6 mars 2024

Det är hög tid att fler lärosäten lever som de lär och lyfter dem som bryter gamla beteenden och mönster. Att stå upp för jämlikhet och mångfald är också ett sätt att inte bara loc...

Debatt 21 februari 2024

Jonas Fransson, Uppsala universitet

Det går inte att styra forskningen så att den blir excellent och banbrytande. Om vi verkligen vill satsa på långsiktighet och nytänkande måste akademin och forskarna få tillbaka fö...