Monica Persson ny bloggare i Curie

2021-08-19

Hon bloggar om forskningspartners och hur de kan bidra till bättre forskning. Monica Persson arbetar som forskningsansvarig på Reumatikerförbundet. På sin fritid syr hon kläder, idrottar och tar långa promenader.

Vad arbetar du med?
Jag är forskningsansvarig på Reumatikerförbundet där jag arbetar med forskningsfrågor, ansvarar för utdelning av forskningsanslag, samarbetar med internationella organisationer som EULAR (The European Alliance of Associations for Rheumatology) och arbetar med våra forskningspartners.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag disputerade inom artros i University of Nottingham, England, och forskade sen som postdoktor inom autoimmuna sjukdomar i dermatologi. Jag gjorde det tillsammans med våra forskningspartners – de var en del av forskningsteamet. Jag lärde mig mycket av dem och kände att vårt samarbete gjorde forskningen bättre och mer relevant. När jag sen började som postdoktor på Karolinska institutet så saknade jag arbetet med forskningspartners. Då bestämde jag mig för att arbeta för att öka deras roll inom svensk forskning

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag syr kläder eller är fysiskt aktiv – tar långa promenader, klättrar eller idrottar (ultimate frisbee, softball och har nyligen börjat spela padel).

Vad läste du senast?
Superior: The return of race science, av Angela Saini

Vad tänker du blogga om?
Jag tänker blogga om forskningspartners – vad en forskningspartner är, hur de kan bidra till bättre forskning, vad forskningsteamet behöver ta hänsyn till när de arbetar med en forskningspartner och varför de behövs.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Jag vill öka medvetenheten om forskningspartners och varför samarbetet mellan forskare och forskningspartner är så viktigt. Jag vill påbörja en diskussion om hur de kan spela en större roll inom forskningen så att fler forskare arbetar med forskningspartners och fler patienter har möjligheten att bidra till forskningen som forskningspartners.

Text: Peter Tillhammar