Lena Lid Falkman ny bloggare i Curie

2021-05-25

Hon skriver om forskarens digitala och fysiska liv och förutsättningar. Lena Lid Falkman forskar om ledarskap, organisation och kommunikation vid Handelshögskolan i Stockholm och har ett lektorat i arbetslivsvetenskap vid Karlstads universitet. På sin fritid konsumerar hon populärkultur tillsammans med familjen.

Vad forskar du om?
Jag forskar om ledarskap, organisation och kommunikation. Är affilierad vid Handelshögskolan i Stockholm och har ett lektorat i arbetslivsvetenskap vid Karlstad Universitet. De senaste tio åren har jag forskat särskilt om hur digitaliseringen förändrar hur vi lever, leder, kommunicerar, arbetar och samarbetar. Jag undervisar i ledarskap, organisation, retorik och personalarbete. Nu gör jag lika mycket chefsutbildningar och företagsutbildningar som att undervisa studenter. Jag har en kurs i forskningskommunikation för doktorander i vår, och det är bland det roligaste jag gjort!

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag stötte på retorik och kommunikation när jag läste på college i USA efter gymnasiet. När jag sen började läsa företagsekonomi på Uppsala universitet, så blev det kombinationen av ledarskap, organisation och kommunikation som blev så spännande. Jag gick igång redan på A-kursen när vi skrev PM! Jag är uppvuxen i en familj och i ett sammanhang med stort ansvarstagande i det civila samhället, så frågor om ansvarstagande och organisering har alltid funnits där.

Vad gör du helst när du är ledig?
Reser, fast det har ju varit dåligt med det ett tag. Som tur är så är jag beroende av populärkultur, så det har  varit räddningen under pandemin. Helst av allt gör jag dessa saker, reser och konsumerar populärkultur, med familjen. Sen driver jag Tidspodden med effektivitetsexpert Petra Brask, där vi pratar om arbete, livet och tiden med gäster.

Vad läste du senast?
Halvan och skogsmaskinerna. Jag har ju barn och (åter)upptäcker nu barnkulturen. Lyssnar hellre på ljudböcker än läser eftersom det är mycket läsande på arbetstid.

Vad tänker du blogga om?
Jag vill skriva om forskarens skrivande, pratande, undervisande, digitala och fysiska liv och förutsättningar.

Vilka är dina förväntningar på att blogga i Curie?
Det är skönt att få publicera något som kommer ut snabbt! Mitt tålamod är inte gjort för peer review-systemet.

Text: Peter Tillhammar