Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Anna Birgerdotter i ett konferensrum

Anna Birgersdotter arbetar som projektsamordnare vid Karolinska institutet och utvecklar nya utbildningar inom hälsa och innovation.

NYHET

Anna Birgersdotter ny krönikör i Curie

Hon skriver om forskningskommunikation och kommande förändringar inom hälsa och sjukvård. Anna Birgersdotter arbetar som projektsamordnare på enheten för bioentreprenörskap vid Karolinska institutet. På sin fritid tränar hon yoga, pratar med vänner och kollar på scifi-serier.

Vad arbetar du med?
– Jag utvecklar nya utbildningar inom hälsa och innovation, är programdirektör för tre kommunikationskurser och skapar mötesplatser för dialog. Just nu är jag extra intresserad av att jobba med empati och påverkansarbete samt att sudda ut gränser mellan samverkan och utbildning.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– När det gäller empati och kommunikation inom life science så hade jag konstant atypisk migrän i åtta år och bemöttes väldigt dåligt av (nästan) hela läkarkåren. Dessutom tror jag att praktisk empati är nyckeln till att hjälpa individer att bli projektledare för sin egen hälsa, en tydlig utveckling inom medicin idag.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag tränar Bikramyoga. Numera under covid-19 går jag långa promenader, pratar med vänner i telefon och lyssnar på poddar. Bingekollar scifi-serier.

Vad läste du senast?
– Läste precis ut Millers Circe, läser Reinventing the saced av Stuart Kaufman, Matter av Ian Banks samt en bok om keltisk ritualism.

Vad tänker du skriva om?
– Öppenhet och konversationsdynamik i olika kontext, kommande förändringar inom hälsa sjukvård och hur vi kan navigera kring dessa. Vrida och vända på konceptet forskningskommunikation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Testa nya sätt att utforska ämnen, kanske som de säger på engelska ”unpack” tillsammans med andra. Att testa ideer som vi praktiserar på enheten jag jobbar på (enheten för bioentreprenörskap).

Läs krönikor av Anna Birgersdotter i Curie

Relaterat innehåll

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...